Izbeglice se ne slažu sa patrijarhom da su moguća opasnost po papu

Izvor: Blic, 13.Jul.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice se ne slažu sa patrijarhom da su moguća opasnost po papu

Izbeglice iz Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) koje žive u Srbiji ne slažu se s patrijarhovom izjavom da su oni potencijalna bezbednosna opasnost za dolazak pape u Srbiju.

U saopštenjima Dokumentaciono informativnog centra Veritas i Humanitarnog centra za integracije i toleranciju se, izmedju ostalog, navodi da, iako je Katolička crkva prva priznala samostalnu Republiku Hrvatsku nikada i niko nije ni čuo ni zabeležio da su prekodrinski i prekounski Srbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokušali, a kamoli izvršili atentat na nekog rimskog papu.

Patrijarh Irinej rekao je, naime, da Crkva smatra da nije sazrelo vreme za dolazak rimskog pape u Srbiju zbog još uvek svežeg sećanja na posledice Drugog svetskog rata, potonjih ratova, ali i zbog toga što „ovde živi mnogo izbeglica“.

U saopštenju Veritasa se navodi da se tim povodom tom centru obratilo mnogo Srba iz Hrvatske i bivše RSK sa zahtevom da, uz puno i nepodeljeno uvažavanje njegove patrijarhove titule, lika i dela, argumentovano reaguje na ovu izjavu.

Izbeglice iz Hrvatske i bivše RSK se, kako se navodi, ne slažu sa ovakvom izjavom patrijarha, smatrajući da, pored toga što im nanosi "neizmerljivu i nenadoknadivu štetu i ovde i u svetu", za takvu tvrdnju nema valjanog uporišta ni u bližoj ni u daljnjoj prošlosti.

- Mi prekounski Srbi ne isključujemo mogućnost da Njegova Svetost Patrijarh Srpski Irinej tvrdnju o eventualnoj opasnosti po bezbednost pape u Srbiji 'od strane izbeglica' temelji na unutarcrkvenim različitim mišljenjima i stavovima o saradnji SPC sa katoličkom crkvom, a to je onda unutrašnja stvar Crkve a ne cele izbegličke populacije - navodi se u saopštenju.

Humanitarni centar za integrciju i toleranciju navodi da su "već više od dvadeset godina, posebno Srbi u Hrvatskoj, izloženi izmedju čekića i nakovnja, s jedne strane, pritiscima, pretnjama i progonu kao 'remetilački faktor' u stvaranju etnički homogene hrvatske države, a, s druge strane, pritiscima da se žrtvuju državnim interesima nacionalne matice...".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoreno pismo udruženja izbeglica

Izvor: RTV Pink, 13.Jul.2012

Delegacija izbeglica traži prijem kod patrijarha. . . Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske zatražila je danas od srpskog patrijarha Irineja prijem delegacije te asocijacije, povodom njegove izjave da su izbeglice potencijalna bezbednosna opasnost za dolazak pape u Srbiju, ističući...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.