I očevi treba da učestvuju u podizanju deteta podjednako kao majke

Izvor: RTS, 06.Jul.2019, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I očevi treba da učestvuju u podizanju deteta podjednako kao majke

Od 2009. do 2018. samo zbog prirodnog priraštaja Srbija ima 360.000 stanovnika. Rađa se, nažalost, sve manje dece. Uoči Svetskog dana stanovništva, Populacioni fond Ujedinjenih nacija u Srbiji akcenat je stavio na ulogu očeva. Koliko su uključeni u odgajanje dece, koliko je do okolnosti i koliko do samih muškaraca?
U Srbiji ima manje od sedam miliona ljudi, a projekcije kažu da će nas 2041. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti milion manje. Marija Rajković iz Populacionog fonda Ujedinjenih nacija kaže da je stopa rađanja u Srbiji prema popisu iz 2011. godine 1,5 procenata. Navela je i projekciju Republičkog zavoda za statistiku, prema kojoj će 2060. godine svaki treći stanovnik biti stariji od 65 godina.

Kada su u pitanju očevi i gde su se oni nalazili kada se njihovo dete rađalo, podaci ukazuju na to da je najveći broj njih bio kod kuće, a da je tek 2,4 odsto prisustvovalo porođaju u sali.
Rajkovićeva smatra da mali broj očeva u salama ne odražava manjak želje kod muškaraca da prisustvuju porođaju, već da je to posledica sistemskih problema.
"Budući da je to kod nas nova mogućnost, verujem da tu još uvek dolazi do sistemskih poteškoća. Prema istraživanju koje smo uradili 2018. godine, 90 odsto očeva bi želelo da provodi više vremena sa decom. Mi želimo da pomognemo državi da se naprave politike koje su više orijentisane prema porodici", izjavila je Rajkovićeva.
Porodiljsko odsustva očeva u Srbiji i drugim zemljama  
Prema pravilima i procedurama u Srbiji, muškarci mogu da uzmu porodiljsko odsustvo jednako kao i žene. Kako se navodi u podacima UNICEF-a, u Beogradu je tokom prošle godine tu mogućnost iskoristio 131 otac.
Rajkovićeva kaže da poslodavci počinju da uvode porodiljsko odsustvo očeva u praksu. 
"Mi smo 2017. godine sa Kabinetom ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku i Privrednom komorom Srbije radili istraživanje u kome smo otkrili da je od 330 poslodavaca samo 57 očevima davalo mogućnost da uzmu porodiljsko. Samo 10 odsto poslodavaca je davalo mogućnost za rad od kuće", istakla je Rajkovićeva.
Navela je kako se porodiljsko odsustvo očeva primenjuje i tretira u drugim zemljama, odnosno kako su te mere dovele do povećanja fertiliteta.
U Litvaniji i Estoniji očevi imaju mogućnost da uzmu godinu dana porodiljskog odsustva dok dete ne napuni tri godine. Odsustvo mogu koristiti odjednom ili u delovima. U Nemačkoj i Austriji porodiljsko odsustvo očeva je obavezno i naziva se "tatini meseci".
Rajkovićeva naglašava da je potrebno raditi na podizanju svesti o porodiljskom odsustvu očeva, jer oni treba da učestvuju u podizanju deteta podjednako kao majke. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.