Izvor: Blic, 06.Okt.2016, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandska vlada podnela žalbu na odluku haškog suda: Niko nije mogao da predvidi Srebrenicu

Vlada Holandije danas je podnela žalbu na odluku suda u Hagu iz 2014. godine, prema kojoj je ona odgovorna za smrt nekoliko stotina Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

U saopštenju holandske vlade se navodi da niko nije mogao da predvidi šta će se desiti u Srebrenici, piše AFP, a prenosi N1.

- Nije se moglo pomisliti da bi takav zločin mogao da se desi u Evropi 1995. godine - rekao je advokat vlade Holandije Bert-Jan Houcagers u Apelacionom sudu u Hagu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Kazao je da je to bila situacija u kojoj su bosanski Srbi bili brojniji i samo su holandski vojnici mogli da upravljaju situacijom najbolje što su mogli.

- Holandski vojnici su stavili svoju sigurnost iznad svega drugog - kazao je danas na sudu u Hagu Marko Gericen, advokat koji zastupa porodice žrtava.

- Nisu postupali po instrukcijama UN-a da zaštite građane i uzvrate borbenim dejstvima - istakao je Gericen.

Drugi advokat porodica žrtava Simon van der Slajs, rekao je da su holandski vojnici "umesto toga svesno predali odrasle muškarce i dečake njhovim ubicama".

Podsećamo, 2014. godine sud u Holandiji je zaključio da su holandski vojnici u okviru mirovnih snaga UN-a odgovorni za smrt više stotina bošnjačkih muškaraca i dečaka u julu 1995. godine, podseća AFP.

Sud je tada saopštio da mirovne snage nisu trebale isterati žrtve iz svoje baze UN-a u Potočarima kod Srebrenice nakon što su je zauzele snage Srba, piše AFP.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.