Govor mržnje proteran iz udžbenika

Izvor: Glas javnosti, 30.Apr.2011, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govor mržnje proteran iz udžbenika

BEOGRAD - Standardi koje je propisao Nacionalni prosvetni savet ne dozvoljavaju da se u školskim udžbenicima u Srbiji pojavi govor mržnje, posebno imajući u vidu da objavljivanju svake knjige prethodi detaljna "dvostepena" kontrola.

Neretko se u javnosti postavlja pitanje da li različita interpretacija istorije u zemljama regiona može uticati na stvaranje predrasuda, kao i koje formulacije koristiti kako do toga ne bi došlo.

"Pitanje je ko može sada da proceni da li >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je istina ovakva ili onakva, posebno u novijoj istoriji. Standardi kod nas, međutim, zahtevaju da se u udžbenicima ne pojavi govor mržnje, a stil pisanja primeri civilizovanom načinu komunikacije", navela je predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović.

Radunović je ukazala da se u dva-tri slučaja dogodilo da izvestioci tog Saveta, zaduženi za proveru rukopisa koje predlaže Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, imaju primedbe na udžbenike iz istorije.

"Istorija uglavnom bude sporna. Očigledno je da se među stručnjacima, istoričarima, još uvek vode žestoke polemike", dodala je Radunović, napomenuvši da je izvestilac u obavezi da svoje mišljenje, ukoliko ima primedbe, detaljno obrazloži.

Na osnovu njegovog obrazloženja, Savet donosi odluku da li je reč o suštinskoj primedbi, čega je, kaže Radunović, bilo veoma malo, ili udžbenik može da se objavi uz manju korekciju, naravno - ukoliko izdavač na to pristane.

Govoreći o proceduri odobravanja udžbenika, Radunović je navela da postoje dve stepenice: jedna je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, a drugi Nacionalni prosvetni savet, kako je i definisano Zakonom o udžbenicima.

Naime, kada dobije rukopis od izdavača Zavod obavlja stručnu proveru - kvaliteta i ispunjenosti standarda.

"Zavod formira ekspertsku komisiju koja je u obavezi da pogleda svaki rukopis. Ukoliko smatra da su svi standardi zadovoljeni prosleđuje ga Nacionalnom prosvetnom savetu na mišljenje", objasnila je Radunović.

Potom se, ukazala je, u Savetu razmatra taj rukopis i konačno donosi odluka da li će biti odbijen ili preporučen ministru za obrazovanje, kao školski udžbenik.

Osim na istoriju, članovi Saveta, stručnjaci za oblast koja je obrađena u predloženom rukopisu, imali su i manje primedbe na udžbenike iz srpskog jezika i matematike.

U Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Srbije kažu da sadržaj, kvalitet i usklađenost rukopisa proverava 300 visokoobrazovanih ljudi, pa je mogućnost da se neka "greška" potkrade svedena na minimum.

"Ima previše kontrole da bi se tako nešto dogodilo", izričit je Mića Reljić, zadužen za odnose sa javnošću u Zavodu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.