GODIŠNJICA STRADANJA VOJNIKA JNA Savanović: Napad u Dobrovoljačkoj je bio kukavički

Izvor: Blic, 03.Maj.2016, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODIŠNJICA STRADANJA VOJNIKA JNA Savanović: Napad u Dobrovoljačkoj je bio kukavički

Počast vojnicima JNA ubijenim prvih dana maja 1992. godine u Sarajevu danas su u Dobrovoljačkoj ulici odali članovi porodica stradalih, preživeli u ovom zločinu, kao i zvaničnici Republike Srpske.

Na mestu stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici služen je verski pomen, paljene su sveće i položeno je cveće. Skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno, obezbeđivali su pripadnici MUP Kantona Sarajevo.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno. Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su 2. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu JNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.

Savanović: Zločin nad legitimnom vojskom bivše Jugoslavije

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, izjavio je da je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine bio kukavički i zločinački napad na tada jedinu legitimnu vojsku u bivšoj Jugoslaviji.

U izjavi novinarima uoči polaska u Sarajevo na pomen ubijenim vojnicima, on je podsetio da je raspadom bivše Jugoslavije u BiH nastao problem, jer je bošnjačko i hrvatsko rukovodstvo organizovalo referendum mimo volje srpskog naroda, što je nagovestilo rat.

Savanović podseća da je 26. aprila 1992. godine u Skoplju bio dogovoren sporazum o mirnom povlačenju JNA iz Sarajeva i da je to trebalo ispoštovati, ali da su 2. i 3. maja, prilikom povlačenja kolone JNA, nelegitimne i nelegalne snage BiH, paravojne formacije, kao što su bile Zelene beretke, pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotska liga i drugi, "mučki iz zasede napali i ubili 42 pripadnika JNA, 71 ranili i 207 zarobili".

- Mi danas obeležavamo taj datum i odajemo poštovanje i pomen svima koji su poginuli - dodao je ministar.

Još bez odobrenja za podizanje spomen ploče

Savanović je podsetio da je prethodnih godina od vlasti Kantona Sarajevo traženo da se podigne spomen-ploča poginulim i ubijenim Srbima, ali da odobrenje nikada nije dato.

- Verovatno ćemo narednih godina na srpskoj teritoriji obeležavati stradanja svih sarajevskih Srba - najavio je on.

Savanović je ocijenio da činjenica da i 24 godine nakon rata tri autobusa iz Republike Srpske obezbeđuju jake policijske snage u Federaciji BiH govori o "udaljenosti i nerazumijevanju jedni drugih".

- Potrebno je da se uloži mnogo snage i energije da bi se približili jedni drugima, ali je potrebno konačno shvatiti da je Republika Srpska entitet koji je međunarodno verifikovan i priznat i da teritorijalno čini pola BiH - naglasio je on.

Savanović kaže da će Republika Srpska, ukoliko federalne i kantonalne vlasti ne dozvole podizanje spomen-ploče u Sarajevu, uvesti iste mere i na svojoj teritoriji.

Obeležavanju godišnjice zločina nad pripadnicima JNA prisustvovali su preživeli učesnici događaja u Dobrovoljačkoj i porodice stradalih kao i ministri, predstavnici Predsetništva BiH iz Republike Srpske, predstavnici ambasade Srbije u BiH, udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata i mnogi drugi. Skupu je prisustvovao i prvi predsednik Narodne skupštine Srpske Momčilo Krajišnik.

Skup je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, a od vlasti Kantona Sarajevo dobijena su odobrenja za deo koji će biti održan u federalnom Sarajevu.

Predsednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obeležavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić izjavio je Srni ranije danas da su pripreme za obeležavanje ovog događaja završene i izrazio očekivanje da će sve proći bez incidenata.

Najavljeni dolasci i iz Novog Sada, Beograda, Šapca...

- Poslali smo zahteve za odobrenje skupa Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, vatrogasnoj službi i Hitnoj pomoći i od svih smo dobili odobrenje za održavanje skupa - rekao je Dunjić.

Prema njegovim rečima, obeležavanju stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj prisustvovaće preživeli učesnici tog događaja.

- Imamo potvrde da će doći iz Novog Sada, Beograda, Šapca, Prnjavora, Rudog i Bijeljine - naveo je Dunjić ističući da će, kao i svake godine do sada, prisustvovati i porodice stradalih.

Dunjić je dodao da će obeležavanju stradanja pripadnika JNA u Sarajevu prisustvovati i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Milenko Savanović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

- Potvrđeno je i prisustvo predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljka Čubrilovića - rekao je Dunjić, navodeći da se očekuje i prisustvo dvoje potpredsednika Narodne skupštine Srpske, Sonje Karadžić Jovičević i Nenada Stevandića.

On je dodao da je dobijena potvrda da će skupu prisustvovati i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i izaslanik člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića.

- Kao i svake godine, biće prisutni i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata - naveo je Dunjić.

Ističući da nema razloga da bilo ko u BiH na dostojanstven način ne oda počast žrtvama, Dunjić je zaključio da su sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo preduzete sve potrebne mere da skup u Dobrovoljačkoj prođe bez provokacija koje bi se mogle reflektovati na događaje koji slede, otvaranje obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci, obeležavanje stradanja Tuzlanske kolone, potom Srebrenicu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.