Ekonomsko osnaživanje Romkinja – put ka boljem životu

Izvor: RTS, 08.Apr.2017, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomsko osnaživanje Romkinja – put ka boljem životu

Dan Roma je prilika i da se ukaže na njihov težak položaj, jer gde god da žive muče ih isti problemi. U Srbiji ima pomaka u poboljšanju njihovog položaja, međutim, da bi se problemi brže rešavali, tvrde nadležni, neophodna je veća podrška i civilnog društva, organizacija, medija, ali i pripadnika romske nacionalnosti. U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi 147 hiljada pripadnika te nacionalne manjine, a među njima, najugroženije su žene. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vlasnica preduzeća za sakupljanje otpada Nergiza Ališanović je počela s jednom malom presom. Uglavnom su, kaže, radili ručno. Kao nagradu za uspešno poslovanje u reciklaži, od OEBS-a je dobila novu presu i danas, kaže, dnevno može da preradi i do tonu i po materijala. Kada bi dobila pomoć države, kaže, kupila bi kamion i viljuškar. Poseban problem, kaže, jeste nelojalna konkurencija.

"Uplaćujemo sve poreze i doprinose i imam tridesetak sakupljača, koje sam sa jakim poverenjem stekla tako što smo ukazivali poverenje jedni drugoma i omogućili opstanak i neku zaradu", kaže Nergiza Ališanović.
Od posla u kojem je pronašla svoju šansu, živi cela njena porodica. Koliko su, međutim, Romkinje zaista ekonomski osnažene, govori i podatak da od ukupnog broja zaposlenih Roma samo četvrtina su žene. Uglavnom obavljaju slabo plaćene poslove.
"Imala sam saznanja da, i kada su spremne da rade, sistem kada ih vidi i kada vidi da su Romkinje, nisu svi spremni da ih prihvate. Čak smo imali situaciju da poslodavac hoće da ih zaposli ali onda mi kao građani, kada dođemo i kada želimo da imamo određenu uslugu koje one pružaju i kada vidimo da su Romkinje, nismo uvek spremni da nam one budu te da nam pružaju usluge koje su nam potrebne", kaže zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović.
Zapošljavanje Roma bio je prioritet Vlade u prethodnoj godini. Na javni poziv, u okviru projekta evropske podrške za inkluziju Roma, najviše se prijavilo Romkinja, vlasnica privatnih firmi.
"Ohrabruje činjenica da se na javni poziv od 249 prijavljenih preduzeća gogovo dve trećine nalazilo u vlasništvu Romkinja. Kroz projekat je podržano 17 preduzeća, kupljena je oprema od 375 hiljada evra koja treba da pomogne boljem i efikasnijem obavljanju poslova i ono što je svakako važno je da je za 60 pripadnika romske manjine obezben stalni posao", kaže direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.
Kočnica zapošljavanju je i nizak obrazovni nivo Romkinja, koje se rano udaju i prekidaju obrazovanje već u osnovnoj školi. U neformalnim naseljima, podaci su zaštitnika građana, samo 15 posto devojčica upiše srednju školu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.