Svetski dan Roma: Prošla godina posvećena rezultatima inkluzije Roma i Romkinja

Izvor: Prva.rs, 08.Apr.2017, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan Roma: Prošla godina posvećena rezultatima inkluzije Roma i Romkinja

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je svim pripadnicima romske nacionalne manjine 8. april, Svetski dan Roma. Paunović je poručila da su u protekloj godini ostvareni značajni rezultati po pitanju inkluzije Roma i Romkinja kako na nacionalnom tako i na nivou jedinica lokalne samouprave gde žive pripadnici romske nacionalne manjine.
Na rezultatima radila su resorna ministarstva, gradovi i opštine, međunarodne i organizacije civilnog društva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Nacionalni savet romske nacionalne manjine, kao i predstavnici romske zajednice, ocenila je Paunović.

- U ovih godinu dana usvojena je Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine, pripremljen je Akcioni plan za njeno sprovođenje, a koliki značaj Vlada Srbije pridaje ovom pitanju najbolje pokazuje činjenica da je formirano Koordinaciono telo za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine, istakla je Paunović.

Kao operativna podrška Koordinacionom telu, formirana je i Stručna grupa zadužena za sve stručne poslove u vezi sa tekućim pitanjima u vezi socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, navodi Paunović, dodajući da će Stručna grupa na dnevnom nivou pratiti sprovođenje predviđenih aktivnosti i pružati stručnu pomoć jedinicama lokalne samouprave.
Paunović je podsetila da je uspešno realizovan troipogodišnji projekat "Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma" i da je to jedan od najuspešnijih i najdelotvornijih projekata u oblasti integracije Roma koji je realizovan u poslednjih desetak godina u našoj zemlji.

Samo kroz ovaj projekat je dodeljeno 1.000 stipendija za srednjoškolce, obučeno 250 predstavnika organizacija civilnog društva, urađeno 13 urbanističkih planova, izrađena jedinstvena nacionalna Baza podataka za praćenje rezultata mera za inkluziju Roma, obezbeđena lična dokumenta za 1.100 pravno nevidljivih lica, kreirano 60 novih radnih mesta, upisano 1.300 dece u predškolski program, podržano 17 preduzeća koja zapošljavaju Rome i Romkinje, razvijen Geografski informacioni sistem sa podacima o 583 podstandardna romska naselja. Druge opštine i gradovi koji nisu bili uključeni u ovaj projekat primenili su model mobilnih timova kao najefikasniji način rešavanja problema koje imaju pripadnici romske nacionalne zajednice, istakla je Paunović.

Prema rečima Paunović, neki od ostvarenih rezultata svakako su doprineli i ispunjenju obaveza preuzetih Akcionim planom za poglavlje 23 u pristupanju Srbije Evropskoj uniji, a veliki doprinos učinjen je i na ispunjavanju Operativnih zaključaka seminara koji zajednički organizuju Vlada Republike Srbije i Evropska unija.

Proteklu godinu obeležila je dobra i kontinuirana saradnja sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, a o rezultatima i poboljšanju kvaliteta svog života upravo govore sami pripadnici romske zajednice, što je najbolji pokazatelj, ocenila je Paunović.
Pratite nas i na Viberu!

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.