Izvor: Glas javnosti, 20.Jul.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efikasnija zaštita od upotrebe štetnih hemikalija

BEOGRAD  - Pravilnikom o ograničenjima i zabranama u upotrebi hemikalija, koji je usvojen prošle nedelje, obezbeđuje se efikasnija zaštita građana i propisi u toj oblasti usklađuju se sa evropskim standardima, izjavila je direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković.

Cvetkovićeva je  rekla da se početak primene tog Pravilnika očekuje krajem avgusta.

"Građani Srbije nakon početka primene pravilnika imaće isti nivo zaštite kao i građani Evropske unije. Ograničava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se ili zabranjuje proizvodnja, korišćenje i prodaja onih najopasnijih hemikalija za koje postoje naučni dokazi da ozbiljno ugrožavaju zdravlje ljudi i životnu sredinu", precizirala je Cvetkovićeva.

Ona je kao neke od primera navela da se u proizvodnji zabranjuje korišćenje azbesta koji se često upotrebljavao u građevinskoj industriji, a ni toplomeri sa živom se ubuduće neće prodavati u apotekama.

"Propisana je i najveća dozvoljena količina ftalata, omekšivača plastike koji se često koristi u izradi igračaka za decu", navela je direktorka Agencije za hemikalije.

Ona je dodala da je Pravilnikom o ograničenjima i zabranama u upotrebi hemikalija određena i najveća moguća količina nikla koji se koristi u izradi bižuterije. Kontrola sprovođenja ovog pravilnika biće u nadležnosti tržišnih i inspektora zaštite životne sredine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.