Izvor: Blic, 17.Maj.2016, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKSTREMNE PROGNOZE ZA SRBIJU U maju sneg, u junu PAKAO

Sneg u maju nije jedino iznenađenje jer nas već od juna očekuje pakleno leto sa temperaturama kakve nisu zabeležene u poslednjih 130 godina.

Sneg i mećava sa temperaturom kao usred zime iznenadili su juče stanovnike Nove Varoši, Ivanjice i one u okolini Kraljeva. Međutim, ovakav kišovit i oblačan maj, prema prognozi meteorologa, potrajaće još desetak dana, kada nastupa ono pravo leto.

Već u junu očekuju nas temperature od 30 stepeni, pa i više, jer će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo prosek biti 29 stepeni.

Prema prognozi Evropskog centra za srednjoročnu prognozu, kao i Instituta za istraživanje klime Univerziteta u Kolumbiji, u Srbiji će letnje temperature biti više za jedan stepen u odnosu na prosek. Drugi deo leta biće izuzetno topao.

- Ovo će biti najtoplija godina. Već tri godine zaredom svaka naredna godina je toplija od prethodne i obara rekorde. To je neuobičajeno, ali je i dokaz globalnog zagrevanja planete i da idemo ka tome da ćemo imati sve topliju klimu - kaže za „Blic“ docent Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

On objašnjava da podatke koje je objavila NASA, po kojima nas očekuju dosad nezabeležene temperature, takođe upozorava na globalno zagrevanje.

- Od početka godine, po mesecima, imamo temperature koje su potukle sve prethodne mesečne rekorde, pa su tako januar, februar, mart i april bili najtopliji u istoriji merenja. A kakva će godina biti može da se prognozira upravo sagledavanjem temperatura u prva četiri meseca - ističe Đurđević.

Prema njegovom podacima, u poslednjih 15 godina leta u Srbiji su izrazito topla, klima se promenila i svake godine nas očekuje sve toplije leto.

- Na to ljudi moraju da se naviknu, da se prilagođavaju i vode računa. Pogotovu oni koji osećaju negativne efekte od vrućina - upozorava Đurđević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.