Izvor: Blic, 16.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đačkim dinarom opremaju škole

U većini od 23 srednje škole u Nišu odlučeno je da roditelji učenika na početku školske godine daju sredstva za đački dinar, koji je od 500 do 1.200 dinara. Nekim roditeljima to smeta jer smatraju da je to zloupotreba đaka, dok profesori kažu da je to donatorski dinar koji se daje na dobrovoljnoj osnovi. Direktori škola tvrde da nema ni govora o zloupotrebi jer se od tih sredstava omogućavaju bolji uslovi školovanja.

Prema rečima direktorke Gimnazije „Svetozar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Marković" Olge Dragojlović, roditelji su raspoloženi da daju đački dinar.

- Prošle godine smo skupljali po 1.000 dinara, ali će ove godine Savetu roditelja biti predloženo da đaci daju po 1.200 dinara. Takva odluka je doneta na Forumu četiri niške gimnazije. Prošle godine je prikupljeno 770.000 dinara. Svaki roditelj može da vidi kako je taj novac potrošen. Oni iz loše situiranih porodica ne moraju da daju, a roditelji koji imaju dva đaka u našoj gimnaziji plaćaju za jednog - kaže direktorka Dragojlović.

Nataša Ilić, majka gimazijalca, naglašava da je loše što društvo ne brine o školama već profesori na ovaj način moraju da se dovijaju.

- Znam da mnoga deca potroše 1.000 dinara za jedno veče kad izađu, tako da je zaista smešno što se neki ubeđuju da li je to potrebno ili ne - kaže ova majka, dok drugi postavljaju pitanje kontrole potrošnje ovog dinara.

- Prošle godine smo dali 1.000 dinara. Gimnazija koju pohađa moja ćerka ima blizu 800 učenika. Pretpostavljam da nisu baš svi platili, ali i da je polovina dala, to je veliki novac. Baš me interesuje kako je taj novac utrošen. Meni nije problem da to platim, ali hoću da znam kako su to omogućili bolje uslove našoj deci - kaže Petar M., otac jedne gimnazijalke.

Direktor Gimnazije „9. maj" Nebojša Lekić objašnjava da o tome da li će učenici davati donatorski dinar odlučuje Savet škole koji čine roditelji.

- Nadležno ministarstvo obezbeđuje nam samo plate. Za sve ostalo je zadužen grad Niš. Od tih donatorskih sredstava se kupuju krede, sunđeri, table, toner, papir... Odatle izdvajamo pare za nagrade uspešnim učenicima. Kupujemo knjige da obnovimo fond biblioteke. Prošle godine je to prikupljanje išlo jako traljavo. Bilo je roditelja koji su nam ponudili sijalice, neonke, nameštaj, higijenska sredstva. Naravno da se to računa u dobrodošlu pomoć - veli direktor Lekić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.