Direktor IATA-e upozorava: Budite oprezni, do sada nismo videli privatizaciju aerodorma koja je ispunila očekivanja matične države

Izvor: TangoSix.rs, 11.Dec.2017, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor IATA-e upozorava: Budite oprezni, do sada nismo videli privatizaciju aerodorma koja je ispunila očekivanja matične države

U trenutku kada se država Srbija sprema da uđe u najkompleksniju i potencijalno najvredniju koncesiju u svojoj istoriji, prvi čovek jedne od najbitnijih institucija u civilnom vazdušnom saobraćaju upozorava da nijedna država za koju oni znaju, a koja je privatizovala svoj aerodrom, sa tim nije u potpunosti zadovoljna.
Aleksandar de Žunijak direktor je IATA-e (International Air Transport Association), najvećeg globalnog udruženja naše industrije koje okuplja skoro 300 >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << avio-kompanija iz 117 zemalja. Pored protokolarnih funkcija koje slična udruženja obavljaju, IATA je jedinstvena jer u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na agregaciji velikih količina podataka o globalnim i nacionalnim performansama civilnog vazdušnog saobraćaja.
Ako neko zna šta se dešava sa avio-kompanijama, aerodromima i drugim segmentima industrije onda je to IATA. Prikupljaju brojke, analiziraju trendove i poseduju najveću bazu aktuelnih podataka o vazduhoplovnoj industriji.
De Žunijak: Naši članovi su frustrirani aerodromima / Foto: IATA Na nedavno održanom Medija danu u Ženevi, direktor IATA-e de Žunijak osvrnuo se između ostalog i na koncept privatizacije aerodroma. Nije imao ništa pozitivno da kaže o tome:
– Jedan od najvećih izazova kada pričamo o vazduhoplovnoj infrastrukturi su aerodromi. Avio-kompanije traže kapacitet da bi odgovorile na potražnju. Aerodromi moraju biti u saglasju sa potrebama korisnika za kvalitetom i tehničkim specifikacijama. Finansijska pristupačnost je takođe ključna za avio-kompanije.
Ako države razmišljaju o privatizaciji aerodroma ne bi li finansirale njihov rast, budite oprezni. Učite od grešaka drugih u prošlosti i zaštitite nacionalnu imovinu sa čvrstom regulacijom čiji je prioritet nacionalni interes.
Postići sve ove parametre je teško. Da budem iskren, nismo videli privatizaciju aerodroma koja je u potpunosti ispunila očekivanja. Naši članovi, avio-kompanije, su zbog toga prilično frustirane. Privatizacija aerodroma je tema kojoj je potrebna oprezna pažnja i hitno promišljanje. Ovo će biti fokus IATA-e u godinama koje su pred nama. – rekao je de Žunijak.
Kako smo javili prošle nedelje Srbija je ušla u poslednju fazu izbora pobednika koncesije Aerodroma Nikola Tesla. Premijerka je javno obećala da će nakon pregovora sa izabranim koncesionarom ugovor i svi eventualni aneksi biti javni. Takođe je pohvalila tim Vlade Srbije koji je zadužen za sprovođenje i izbor procesa koncesije.

The post Direktor IATA-e upozorava: Budite oprezni, do sada nismo videli privatizaciju aerodorma koja je ispunila očekivanja matične države appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.