Bugarska pripemila ambiciozan plan opremanja oružanih snaga, među prioritetima protivvazduhoplovna odbrana

Izvor: TangoSix.rs, 11.Dec.2023, 12:05

Bugarska pripemila ambiciozan plan opremanja oružanih snaga, među prioritetima protivvazduhoplovna odbrana

Bugarska planira da tokom ove decenije uloži značajna sredstva u osavremenjavanju svoje protivvazduhoplovne odbrane, a u protekle tri nedelje učinjeni su i prvi značajniji koraci ka tom cilju.
Bugarski državni mediji i ministarstvo odbrane objavili su krajem novembra i početkom decembra da je Savet ministara odobrio odbrambeni investicioni program kojim je, između ostalog, predviđena i nabavka raketnih sistema PVO i radara. Skoro istovremeno je saopšteno i da se Bugarska pridružuje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nemačkoj inicijativi European Sky Shield (ESSI) za zajedničku nabavku sistema PVO.
Veoma ambiciozni odbrambeni investicioni program predviđa nabavku naoružanja i vojne opreme u periodu do 2032. godine, sadrži 12 programa opremanja od kojih su 5 prioritetni. Od 5 nabavki koje će imati prednost, dve se odnose na protivvazduhoplovnu odbranu, plan je da se nabave raketni sistemi PVO srednjeg do dugog dometa, kao i novi savremeni 3D osmatrački radari.
Bugarska armija još uvek ne poseduje niti jedan savremeni osmatrački radar / Foto: Živojin Banković, Tango Six Ostale tri stavke predviđaju nabavke osnovne opremu za opremanje bataljonskih borbenih grupa mehanizovanih formacija Kopnene vojske, zatim kupovina artiljerijskih raketnih sistema i haubica 155 mm, kao i nabavkа obalnih protibrodskih raketnih sistema.
Među 7 preostalih programa koji imaju manji prioritet, treba istaći nabavku borbenih helikoptera, naоružanih besposadnih letelica, raketnih čamaca, brodova minolovaca, potom kupovina komunikacijske i informatičke opreme za opremanje multinacionalne komande u poljskim uslovima na nivou divizije, a tu je i program razvoja sposobnosti za savladavanje kopnenih i vodenih prepreka.
Nabavka raketnih sistema PVO najverovatnije će se ostvariti preko inicijative European Sky Shield, odobren je Memorandum o razumevanju za pridruživanje ovom programu za koji je pre godinu dana tadašnji vršilac dužnosti ministra odbrane Dimitar Stojanov potpisao Pismo o nameri.
Bugarska će tako zvanično biti 12-ta država koja je potvrdila svoje učešće u programu ESSI, do sada su to učinile Belgija, Češka, Danska, Estonija, Holandija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Nemačka, Norveška i Slovenija. Za ESSI je zainteresovano još nekoliko zemalja, a osim zajedničke nabavke sistema PVO, program predviđa i njihovo održavanje i upotrebu. Takođe se napominje da će ti sistemi moći da se integrišu u zajednički sistem NATO za protivvvazduhoplovnu i protivraketnu odbranu (NATINADS – NATO Integrated Air and Missile Defence).
The post Bugarska pripemila ambiciozan plan opremanja oružanih snaga, među prioritetima protivvazduhoplovna odbrana appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.