Bez olakšica za humanitarne akcije

Izvor: B92, 19.Sep.2009, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez olakšica za humanitarne akcije

Beograd -- U kompanijama koje ulažu u društveno odgovorno poslovanje saglasni su se da bi država mogla da im pomogne, pre svega, izmenama poreskih zakona.

Poslovna zajednica kroz projekte društveno odgovornog poslovanja pruža značajnu podršku pojednicima i zajednicama u periodu ekonomske krize, zajednički je zaključak učesnika konferencije o društvenom ponašanju koju je organizovala Američka privredna komora.

Donatori koji su poklonili hranu, novu odeću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obuću, ili novac Crvenom krstu ili narodnim kuhinjama, nisu oslobođeni poreskih obaveza prema državi. Oporezovani su gotovo isto kao da je reč o zaradi.

U Srbiji nije zanemarljiv broj kompanija koje su spremne da budu društveno odgovorne, ali država određenim propisima koči ovu oblast.

"Ono što je za nas kao i sve kompanije koje doniraju sredstva značajno je taj porez na donacije. I sigurna sam da bi kompanije mogle mnogo češće i više da doniraju, i mnogi bi se projekti lakše realizovali, ukoliko bi to bilo drugačije”, smatra Jelena Malenović iz kompanije "Avon".

"Mi ćemo pokrenuti akciju koja se zove 'Hrana za sve’. Imamo jednu kompaniju koja bi donirala hranu u vrednosti od milion evra. Kada smo računali šta moramo da uradimo, shvatili smo da ta kompanija mora da plati porez od osam odsto. To je 80 000 evra. To bi bilo dovoljno za distribuciju te hrane”, objašnjava direktor kompanije B92 Veran Matić.

Konkretan primer je izgradnja sigurnih kuća. Novcem od poreza koji je plaćen za izgradnju tri sigurne kuće u Srbiji mogla je da se sagradi i četvrta.

Iako najavljeni, na skupu nisu bili predstavnici Vlade. Ipak određene državne institucije sve su više svesne društvene odgovornosti .

"Briga o zdravlju pojedinca ne može biti samo ministarstva i Fonda zdravstvenog osiguranja. Ona mora biti briga svake kompanije koja posluje u Srbiji. Bez zdrave radne snage nema ni ekonomskog prosperiteta pa ni profita za predzueće”, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajović.

U razvijenim zemljama ova oblast je već odavno uređena, a poreske olakšice su nagrada za društveno odgovorno ponašanje.

"Kompanije u Americi trenutno puno ulažu u veštinu, razvoj ljudskih resura, obrazovanje i obuku da bi mogli da izađu u susret novim industrijama. Mi to radimo već decenijama. Kada se radi o Srbiji mislim da je važno raditi na razvoju etike, zaštiti prava svojine i intelektualne sredine”, navodi predstavnik Američke privredne komore iz Vašingtona Stiven Džordan.

Predstavnici kompanija kažu da oni, društveno odgovornim ponašanjem, ne žele ni da uštede niti da zarade. Jedini cilj im je, kažu, da sav novac koji su namenili i stigne onima kojima je najpotrebniji. Ali dodaju da bi to i država trebalo da podrži.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovornim poslovanjem protiv krize

Izvor: Poslovni magazin, 18.Sep.2009, 23:05

"Poslovna zajednica kroz projekte društveno odgovornog poslovanja pruža značajnu podršku pojedincima i zajednicama u periodu ekonomske krize", zajednički je zaključak učesnika konferencije o društveno odgovornom poslovanju "Korporativna društvena odgovornost u doba ekonomske ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.