Izvor: RTS, 08.Avg.2022, 06:12

Bageri na Dunavu, raščišćavaju nanose da bi brodovi mogli da plove

Nivo Dunava dostigao je istorijski minimum, zbog čega su se samo za tri dana nasukala dva teretna i jedan putnički brod. Kako bi se obezbedila plovnost reka celom dužinom, bageri su počeli čišćenje dna reka od peska na tri lokacije na Dunavu i Savi.
Sektor Čortanovci jedna je od kritičnih tačaka na Dunavu. Bager Mlava počeo je da vadi nanose peska, kako bi se obezbedila plovnost reke.

"Najniža tačka, odnosno minimalna dubina je negde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko 2,2 metra. Izvode se hidrotehnički radovi na obezbeđivanju još povoljnijih uslova za plovidbu u smislu ostvarivanja, odnosno prokopavanja još većih i povoljnijih dubina", kaže Milan Nikolić, načelnik odeljenja za poslove lučkih kapetanija.
Radovi se izvode i kod Futoga i na Savi kod Bariča, a zbog niskog vodostaja i nepoštovanja upozorenja, krajem jula, nekoliko brodova se nasukalo.
Radovi će obezbediti propisanu dubinu plovnog puta, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja.
"Svaka država garantuje 2,5 metara dubine plovidbenog puta do niskog plovidbenog nivoa. Ispod kreću ili ograničenja ili obustava plovidbe. Mi pokušavamo i da 20 santimetara ispod niskog plovidbenog nivoa garantujemo 2,5 metara dubine", ističe Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodeni saobraćaj i bezbednost plovdbe.
Rečni saobraćaj prioritet je za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića.
"Kada je krenula ova energetska kriza, mi smo se maksimalno organizovali, jer smo znali da će rečni saobraćaj biti ključan za snabdevanje energentima, ugljem, naftom, i kao što vidite, jedini u Evropi mi nemamo većih problema. Na ove tri deonice mi imamo kontrolisani rečni saobraćaj, ostali deo Dunava i Save je potpuno slobodan za plovidbu. I to u ovim okolnostima, kada imamo istorijski nizak vodostaj", navodi Momirović.
Završetak radova kod Čortanovaca, Futoga i Bariča očekuje se, kaže, za mesec dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.