Autobusi i dalje kreću na letovanje sa divljih polazišta

Izvor: RTS, 04.Jul.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autobusi i dalje kreću na letovanje sa "divljih polazišta"

Parking SP "Lasta" na auto-putu Beograd–Niš je u maju 2018. godine zvanično otvoren kao terminal za turističke autobuse koji voze putnike na letovanje. Ipak, autobusi mnogih agencija opet polaze sa raznih mesta u gradu.
Većina polazaka je predveče, pa su peroni prazni, kaže Zoran Šarac iz "Laste". Automati za kafu i piće su u blizini, toaleti i hladovina. I automobil može da se ostavi na obližnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parkingu, čak do povratka, jer se ne naplaćuje.

Ipak, posle nešto više od godinu dana zvanični terminal za turističke autobuse nije jedino polazište.
Agencije i prevoznici stalno nalaze nova u gradu. Autobusi opet zalaze u gradsku gužvu, otežavaju saobraćaj. Možda su i ti parkinzi često privatni i jeftiniji, mada ni "Lasta" ne naplaćuje mnogo – do hiljadu dinara ulaz i izlaz.
To stajalište ugovorili su gradski Sekretarijat za saobraćaj, JUTA i "Lasta", upravo da bi i turisti izbegli gradsku gužvu. Ni tada mnoge agencije nisu prihvatile preporuku, jer su se pravadale ranije ugovorenim polascima sa tačno određenog mesta.
Da li agencije još robuju putnicima, trudeći se da im dođu do vrata, ako baš mora, ili je to uvažavanje primedbe nekih da je polazište daleko i da nema dovoljno gradskih linija?
"Teško je raditi u ovom poslu, osetljiv je turizam", rekao je direktor JUTE Aleksandar Seničić, koji je najavio otvaranje još jednog privremenog polazišta na Novom Beogradu za nekoliko dana.
Sa obližnjim parkinzima, dve gradske linije i tik uz auto-put, u "Lasti" veruju da je ovo dobro mesto i to ne samo za njihovih 50 turističkih autobusa. Uostalom, ovo su i ranije bili parkinzi ovog prevoznika.
Izgradnjom nove stanice na Novom Beogradu nije predviđen i parking za turistička vozila. Uostalom, nema ni parkinga za strane autobuse koji dovoze putnike, pa se parkiraju na pumpama, livadama pored auto-puta, zbog čega se gubi zarada u turizmu, gde je svaki dinar važan.
Predlog za rešenje problema 
I do trajnog rešenja ostaje da komunalni inspektori kaznama prisile agencije da kreću odavde. Komunalna policija može kazniti i za pogrešno parkiranje. Ali uvek nađu blisko mesto do kojeg rado dolaze putnici, kažu u Komunalnoj policiji, a nema potrebe.
Kao trajno rešenje predlažemo Prokop – ogromnu platformu i prostor gde valjda ima mesta za turistički autobus. Tu su vozovi, gradski autobusi, centar, auto-put i sve ostalo što treba.
A do tada – treba da se poštuju gradske odluke ili da u sezoni odmora ispunimo želje svih putnika, a oni bi autobus do kuće, i ako bi moglo "bus plusom" sve do Grčke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.