Agencija zatražila povlačenje leka za mršavljenje Reduktil

Izvor: Blic, 26.Jan.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija zatražila povlačenje leka za mršavljenje Reduktil

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije preporučila je povlačenje iz prometa leka za mršavljenje Reduktil čije korišćenje, kako su pokazale studije, povećava rizik od kardiovaskularnih problema.

Portparol Agencije za lekove Aleksandar Tucović rekao je danas agenciji Beta da nije reč o pomoćnom sredstvu već o leku. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da je u saradnji sa nosiocem dozvole za stavljanje u promet leka Reduktil (Abbot GMBH&Co.KG >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Nemačke), kao i Ministarstvom zdravlja Srbije, organizovala povlačenje tog leka sa tržišta Srbije.

Kako se navodi, Agencija je preporučila da farmaceuti ne izdaju taj lek, da ga lekari ne propisuju, već da razmotre alternativne načine lečenja, kao i da bi pacijenti koji su ga koristili trebalo da budu upućeni na lekarski pregled.

U saopštenju objavljenom na sajtu Agencije za lekove navodi se da je Evropska agencija za lekove 21. januara izdala saopštenje u kojem se preporučuje povlačenje leka Reduktil sa tržišta Evropske unije usled nepovoljnog odnosa koristi i rizika pri primeni preparata koji sadrže sibutramin (kao što je Reduktil).

Rezultati kliničkog ispitivanja SCOUT (Sibutramin Cardiovascular Outcome Trial) o uticaju lečenja sibutraminom na kardiovaskularni sistem gojaznih pacijenata i pacijenata sa prekomernom telesnom težinom ukazuju na povećan rizik od kardiovaskularnih problema, kao što su moždani i srčani udar kod pacijenata lečenih Reduktilom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.