A od sudije uramljeno rešenje o rehabilitaciji

Izvor: Danas, 24.Jul.2015, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A od sudije uramljeno rešenje o rehabilitaciji

Beograd - Da izbor poklona za 70. rođendan princa Aleksandra može da preraste u "sudski slučaj" potvrđuje primer sudije Višeg suda u Beogradu Predraga Vasića, koji se prošle subote na gala večeri u Kraljevskom dvoru pojavio i slikao sa uramljenim sudskim rešenjem i obrazloženjem o rehabilitaciji starešine Kraljevskog doma Karađorđević. Rešenje je doneto, prema podacima Dvora, 8. jula u 12 sati i 13 minuta, a potpisao ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je sam sudija Vasić, koji je vodio ovaj vanparnički predmet.

Sudijski pripravnik-volonter Višeg suda Radmilo Nenadić tvrdi da mu je zbog kritičkih komentara na društvenim mrežama o sudijinom izboru rođendanskog poklona i ponašanju na Dvoru raskinut ugovor o volonterskom radu u tom sudu.

Nenadić je preko bloga obavestio javnost da mu je uručen otkaz bez obrazloženja, ali da odluku predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića o raskidu ugovora nije potpisao. On najavljuje da "neće ćutati ni posle otkaza".

Viši sud saopštio je juče da "Radmilo Nenadić, izvršni direktor NVO Odbrani i podrži, nikada nije bio zaposlen u Višem sudu u Beogradu, niti je u njemu ostvarivao bilo kakva prava iz radnopravnog odnosa, već je sa njim radi stručnog osposobljavanja 14. aprila 2014. zaključen ugovor o volonterskom radu". U saopštenju se objašnjava da je ovaj dokument raskinut u skladu sa ugovornim odredbama koje propisuju da svaka od ugovornih strana može da ga raskine u bilo kom trenutku. Što se tiče sudije Vasića, od njega je predsednik Višeg suda zatražio da dostavi pisano izjašnjenje o navodima iz beogradske štampe.

Nenadić smatra da je kažnjen zato što je na blogu i Tviteru kritikovao Vasićevo "sramno i nedostojno ponašanje" na Dvoru.

"Smatram da sudija ne sme ni na koji način da se ponaša protivno zakonskim ovlašćenjima i sudskom pravilniku. Nisam uvredljivo pisao o sudiji Vasiću, ali da sam shodno svojim moralnim principima imao potrebu da široj i stručnoj javnosti, kojoj i sam pripadam, ukažem na postupanje sudije, koje bi se u demokratskim i civilizovanim državama oštro sankcionisalo. Takođe, nisam ni na koji način davao mišljenje o sudskoj odluci, iako i na to imam pravo s obzirom da je rešenje o rehabilitaciji postalo pravnosnažno", ističe Nenadić.

On kaže da je njegov tekst "izazvao veliku pažnju kako kod prijatelja na mrežama, tako i kod zaposlenih u Višem sudu u Beogradu", čiji su se službenici i zvanično po nalogu predsednika suda Stepanovića interesovali da li namerava da preduzima nove korake u "slučaju" Vasić. Nenadović kaže da je posle "otkaza" uputio dopis predsedniku Višeg suda Stepanoviću, tražeći obrazloženje za odluku koju smatra "nepravednom". Potom je obavešten da će "rešenje o otkazu biti stavljeno na oglasnu tablu suda, a da je obezbeđenju suda naloženo da mu zabrani prilazak sudu, ako treba i primenom fizičke sile".

Neuobičajen postupak

U Društvu sudija Srbije kažu da ne znaju ništa bliže o Vasićevom "slučaju", ali nezvanično smatraju da je njegov dvorski rođendanski nastup, o kome su saznali iz medija, krajnje neuobičajen, iako je reč o rešenju za predmet koji je završen.

Dvor ne komentariše otkaze i zapošljavanja

- U Kraljevskom dvoru juče nisu mogli da komentarišu "otkaz" Radmilu Nenadiću, jer ne znaju ništa više o tom slučaju. - Prestolonaslednik ni do sada nije komentarisao zapošljavanja ili otpuštanja. Verujemo da će se odgovorni i obavešteni i sami oglasiti, rečeno je Danasu u Službi za odnose sa javnošću Kraljevskog dvora. Na pitanje kako se sudija Vasić našao među rođendanskim zvanicama i da li to ima veze sa rehabilitacijom, u Dvoru objašnjavaju da bi "bilo neumesno za svakoga davati javno obrazloženje zašto jeste ili nije na listi zvanica, koja se stalno inovira i prilagođava aktuelnom statusulica na listi". - U posedu prestolonaslednika Aleksandra nalazi se mnogo dokumenata koji su predavani kao dar, neki su uramljeni, neki nisu.Ne znamo da li bi ovaj slučaj bio manje zanimljiv da dokument nije bio uramljen. Takođe, ne znamo tačno šta znači to da je prestolonasledniku dokument "donet na noge".Onaj prethodni, kojim je osuđen u drugoj godini života, nikada mu i nije bio dostavljen. Pretpostavljamo da je to bilo za pohvalu, ako je ovo za osudu- odgovor je dvorske Službe za javno informisanje na Danasovo pitanje kako prestolonaslednik gleda na to što je na poklon dobio uramljeno sudsko rešenje, koje mu je sudija doneo "na noge".

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.