Večeras je doček Nove godine po julijanskom kalendaru: Ima li euforije?; Uvek smo je čekali u kafani VIDEO

Izvor: B92, 13.Jan.2022, 23:32

Večeras je doček Nove godine po julijanskom kalendaru: Ima li euforije?; "Uvek smo je čekali u kafani" VIDEO

Pravoslavci u regionu večeras dočekuju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u Beogradu i mnogim drugim gradovima nema organizovanog dočeka na trgovima. Ima li euforije zbog srpske Nove godine i kako će je proslaviti Beograđani?

Klasičnog dočeka srpske Nove godine neće biti. Proslavu po gregorijanskom kalendaru obeležili su dobar provod, spektakularan vatromet i gužve. Najveći utisak ipak je ostavio izvođač sa najzaraznijim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hitovima - Omikron.

Mišljenje građana su podeljena. Neki smatraju da je najbolje proslaviti sa porodicom, dok su neki pak stava da je ovo ona prava Nova godina i da valja, kao bitan praznik, i da se proslavi.

"U moje vreme čak je bilo i bolje. Svi smo Novu godinu čekali privatno, onu normalnu. A pravoslavnu ili srpsku smo čekali uvek u kafani", rekao je jedan od anketiranih građana.

Iako euforija nije na nivou iz vremena pre pandemije, ugostitelji spremno dočekuju goste za koje je "srpska" prava Nova godina.

"Mi smo se pripremili, organizovali smo DJ-a, očekujemo da će doći neki solidan broj ljudi, ali nije to kao prethodnih godina", kažu iz jednog restorana na Vračaru.

Zdravlje je ispred profita.

Restorani, klubovi i kafići upozoravaju da je za ulazak neophodna kovid propusnica.

"Svi gosti su obavezni da imaju kovid propusnice, kao i mi isto poštujemo sve mere koje je propisao Krizni štab", naglasili su ugostitelji.

Koncerti jesu odloženi, ali večeras beograsko nebo neće biti crno.

Na Sava promenadi organizovan je vatromet i laser šou.

Tačno u ponoć, tradicionalno, nakon ponoćne liturgije i molebana za blagoslov novog leta Gospodnjeg, vatromet će se vinuti u nebo i kod Hrama Svetog Save.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.