Za jedan evro sutra 94,57 dinara

Izvor: B92, Tanjug, 23.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedan evro sutra 94,57 dinara

Beograd -- Vlada Srbije uštedeće 500 miliona evra na zamrzavanju plata, manjim transferima lokalnim samoupravama i zadržavanjem 30 odsto prihoda republičkih organa.

Predlog srpske delegacije omogućuje štednju od 500 miliona evra

Načelnu saglasnost oko ovog predloga uštede postigli su predsednik Srbije Boris Tadić, ministarka finansija Diana Dragutinović i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, saznaje Blic "Novac". Ušteda od 500 miliona evra u srpskom budžetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prihvatljiv je i za delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda, a način na koji će se do nje doći za ovu inistituciju nije presudan.

Kako nezvanično saznaje "Novac”, targetirane su tri stavke u budžetu na kojima je moguće postići najveće uštede.

Prva je zamrzavanje plata u javnom sektoru na 18 meseci, koje neće, kako je projektovano budžetom, pratiti rast troškova života u ovoj godini. Uz to, predviđena je zabrana daljeg zapošljavanja u državnoj administraciji uz odlazak jednog broja ljudi u penziju.

Procenjene uštede na zamrzavanju plata kreću se od 15 do 20 milijardi dinara, odnosno od 150 do 200 miliona evra.

Druga velika stavka za uštede jesu manji transferi lokalnim samoupravama i Vojvodini. Planirano je vraćanje transfera lokalnim samoupravama na prošlogodišnji nivo (sa planiranih 73,5 milijardi ovoj, na 67 milijardi dinara, koliko je bilo u 2008. godini). Na ovaj način budžet bi mogao da uštedi sedamdesetak miliona evra.

U okviru ove mere, i Vojvodini bi bili smanjeni transferi iz budžeta, na koju bi se prebacilo finansiranje izgradnje Koridora 10 na njenoj teritoriji, kao i preuzimanje dela budžetskih izdataka u zdravstvu, prosveti i socijalnim ustanovama. Procenjena ušteda na manjim izdvajanjima za Vojvodinu i lokalne samouprave iznosi 20 milijardi dinara (oko 200 miliona evra).

Treća velika stavka, koja se pojavila kao potpuno nova ideja, jeste da država ubuduće zadržava 30 odsto od ukupno naplaćenih sopstvenih prihoda republičkih organa. U sopstvene prihode spadaju naplaćene školarine na fakultetima, takse za upise, sudske i takse organa unutrašnjih poslova, kazne koje naplaćuje carina, takse Ministarstva odbrane, Geodetskog zavoda , Trezora, brojnih državnih agencija, novac od izdavanja poslovnog prostora svih javnih ustanova i institucija itd.

Najviše sopstvenih prihoda u 2008. godini ostvarilo je obrazovanje (čak 27 milijardi dinara), od čega devet milijardi visoko školstvo , a 10 osnovno obrazovanje. Sopstveni prihodi MUP iznosili su nešto preko pet milijardi, sudova 4,6 milijardi, a carina i Ministarstva odbrane po 1,7 milijardi dinara.

Sada gotovo 100 odsto ovakvih prihoda (sa izuzetkom sudskih taksi od kojih 40 odsto ostaje budžetu i dela MUP-ovih taksi), ostaju organima koji ih naplate. Predlog Vlade je da ubuduće 70 odsto ovih prihoda ostaje samim institucijama, a 30 odsto da ide u budžet.

Ukupni prošlogodišnji sopstveni prihodi svih republičkih organa iznosili su 50 milijardi dinara, a za 2009. godinu je planiran prihod od čak 63 milijarde dinara. Čak i da prihodi po ovom osnovu ostanu na nivou prošlogodišnjih, država bi na ime 30 odsto inkasirala dodatnih 15 milijardi dinara (nešto više od 150 miliona evra).

Uz ove tri mere, koje bi trebalo da obezbede uštedu od oko 500 miliona evra, štedeće se i na javnim nabavkama, službenim putovanjima, dnevnicama.

Ako se uštedi neće biti smanjenja plata i penzija

Pregovori sa MMF-om traju do 26. marta

Kako „Blic” nezvanično saznaje, nadležni ne razmatraju povećanje PDV-a, smanjenje plata i penzija niti povećanje carinskih stopa za automobile.

Međutim, ukoliko se bude primenio solidarni porez, koji je jedan od ključnih predloga MMF-a, građanima bi se smanjila primanja, jer skoro da ne postoji verovatnoća da će poslodavci njih plaćati.

"Nismo još ništa precizirali. Pregovori traju i narednih dana. MMF odlazi 26. marta i do tada ćemo znati da li ćemo novi stend-baj aranžman sklopiti. Ipak, da bi se donela bilo koja odluka, moraju se napraviti precizne računice", kaže jedan od učesnika na pregovoru.

Inače, prvi zahtevi MMF-a bili su da uštede budu daleko drastičnije. Ovako radikalni zahtevi nastali su na osnovu proračuna prihoda iz januara, koji je bio drastično loš, zbog čega su čelnici Ministarstva finansija prethodnih dana upoznali delegaciju Fonda sa nešto boljim ciframa iz februara i prve polovine marta. Iako su planairani prihodi u 2009. bili za 12 odsto veći nego u 2008. godini, procene MMF-a i naših pregovarača, nakon uvida u stanje tokom prva dva i po meseca ove godine, govore da će oni ostati na nivou prošlogodišnjih.

Takav nivo prihoda i smanjenje budžetskih rashoda za 500 miliona evra, kako tvrdi naš izvor, dovoljno su argumenti da MMF odobri novi aranžman.

Pregovori sa delegacijom MMF, trebalo bi da budu okončani do četvrtka, 26. marta, a kako je najavio premijer Mirko Cvetković rebalans budžeta moguć je u maju ili junu. Ukoliko dođe do dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, Srbija bi dobila dvogodišnji stend baj aranžman o povlačenju oko tri milijarde evra. Zajam od dve milijardi evra bio bi nam na raspolaganju za jačanje deviznih rezervi u 2009. godini, a još jedna milijarda evra u 2010. godini.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar će oslabiti za 10 odsto

Izvor: Danas, 23.Mar.2009

Iako Narodna banka Srbije većgotovo mesec dana, preciznije od 25. februara, nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, prodajući ili kupujući devize, to ne znači da je kurs dinara mirovao. Naprotiv, fluktuacija kursa bila je izražena u prethodna dva meseca što je doprinelo blagom...

Nastavak na Danas...

Dinar oslabio za 0,07 odsto

Izvor: RTV Pink, 24.Mar.2009, 09:43

Srednji kurs biti 94,57 dinara za jedan evro. . . Dinar će danas oslabiti za 0,07 odsto prema evru, jer će zvanični srednji kurs biti 94,5727 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Nastavak na RTV Pink...

Dinar neznatno oslabio

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2009

BEOGRAD - Dinar će oslabiti za 0,07 odsto prema evru, jer će zvanični srednji kurs biti 94,5727 dinara za evro...Po podacima NBS, evro će vredeti šest para više nego juče, kada je srednji kurs iznosio 94,5096 dinara za evro...Centralna banka od 25. februara nije intervenisala na međubankarskom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.