Za evro102,45 dinara

Izvor: S media, 02.Jun.2010, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za evro102,45 dinara

Ukupna suma intervencija Narodne banke Srbije na deviznom tržištu premašile su milijardu evra, jer je centralna banka juče prodala 10 miliona evra kako bi podstakla promet, a dinar je danas nastavio da jača i to za 14 para ili 0,14 odsto prema evru, tako da je zvanični srednji kurs 102,4532 dinara za evro, objavila je centralna banka

Od početka godine NBS je prodala ukupno 1,0056 milijardi evra, uključujući i jucecrašnju intervenciju na deviznom tržištu, a samo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prošle nedelje je intervenisala tri puta sa ukupno 139 miliona evra.

Devizne rezerve NBS trenutno iznose oko 10,7 milijardi evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoških izjavio je juče Tanjugu da se u domaćoj javnosti prenaglašava pad dinara prema evru, jer se radi o svega nekoliko procenata, tako da ne očekuje dramatičnije trošenje deviznih rezervi NBS, iako je ona od početka godine prodala milijardu evra na tržištu da bi održala stabilnost nacionalne valute.

"Ponuda dinara je nešto što se da kontrolisati i mi smo poslednjih godina imali priliku da vidimo da je zapravo kombinacija, s jedne strane intervencija NBS iz deviznih rezervi, a s druge strane restriktivnih mera monetarne politike, dovela do stabilizacije dinara", rekao je Šoškić u intervjuu Tanjugu.

Savetnik premijera Srbije Jurij Bajec rekao je u emisiji RTS-a, da je teško proceniti koliko će dinar izgubiti na vrednosti prema evru do kraja godine, ocenivši da kurs ne bi trebalo da predje granicu od 105, 106 dinara za evro, "a i to je mnogo", s obzirom na očekivanje da inflacija neće biti veća od šest procenta do kraja 2010. godine.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,9679 dinara za evro.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.