Pad dinara ubrzan

Izvor: S media, 08.Jan.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad dinara ubrzan

Kurs dinara ponovo će oslabiti prema evru i to za 20 para ili za 0,21 odsto, tako da će u ponedeljak, 11. januara, zvanični srednji kurs iznositi 97,4290 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Kurs dinara je od Nove godine u neprekidnom slabljenju prema evru i NBS je protekle nedelje intervenisala dva puta prodajom sa ukupno 37 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Viceguverner NBS Bojan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Marković ocenio je da je u proteklih desetak dana došlo do pada vrednosti dinara prema evru, jer se deo deviza od MMF-a, posle zamene u NBS u dinare i isplate budžetskim korisnicima, vraća na tržište i zamenjuje za devize i tako vrši pritisak na domaću valutu da slabi.

Marković je objasnio da je država dobijena sredstva od MMF-a, razmenila za dinare kod Narodne banke i te devize su ostale u okviru deviznih rezervi, samo su sada na računu NBS, umesto na računu države.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec ocenio je u izjavi Tanjugu da bi kurs dinara prema evru trebalo da bude stabilizovan u drugoj polovini januara, ističući da NBS ima dovoljno deviznih sredstava da spreči značajnije slabljenje domaće valute.

Narodna banka je u 2009. godini na medjubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 651,9 miliona evra.

Dinar je u 2009. godini bio najjači 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,5436 dinara za evro, a najslabiji 7. decembra, kada je zvanični srednji kurs iznosio 96,5657 dinara.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za evro u ponedeljak 97,4290 dinara

Izvor: TV Avala, 08.Jan.2010

Dinar će u ponedeljak, 11. januara, oslabiti prema evru za 0,21 odsto i zvanični srednji kurs biće 97,4290 dinara za evro, što je najslabija vrednost domaće valute prema evropskoj od uvođenja evra.

Nastavak na TV Avala...

Dinar nastavlja da pada, kurs u ponedeljak 97,43

Izvor: Blic, 09.Jan.2010, 10:20

Kurs dinara ponovo će oslabiti prema evru i to za 20 para ili za 0,21 odsto, tako da će u ponedeljak, 11. januara, zabeležiti najnižu vrednost od uvođenja evra 2002. godine, jer će zvanični srednji kurs iznositi 97,4290 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. ..Tokom vikenda primenjivaće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.