Za evro sutra potrebno 94,11 dinara

Izvor: B92, Beta, 19.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za evro sutra potrebno 94,11 dinara

Beograd -- Srbija će danas povući prvu tranšu na osnovu stend-baj aranžmana sa MMF-om, koji je ukupno vredan oko tri milijarde evra, potvrdio je guverner Radovan Jelašić.

Jelašić kaže da će se ta sredstva koristiti isključivo za jačanje deviznih rezervi, koje će dostići devet milijardi evra, kao i za obezbeđivanje makrofinansijske stabilnosti. "Ove godine treba da se finansira i tekući platni deficit od blizu tri milijarde evra, dakle imaćemo tekući platni deficit >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 11 do 13 odsto", rekao je on.

"Naravno mi ćemo, kao i do sada, ako se pojave banke, preduzeća ili građani, imati obavezu da im za dinare dajemo devize, odnosno da bankama obezbeđujemo dodatnu likvidnost, zavisno od njihove potrebe, a očigledno sada nema potrebe pošto se likvidnost povećala za nekih 60 odsto u poslednja 2,5 meseca", objasnio je guverner.

On je istakao da će sredstva od MMF-a obezbediti dodatnu stabilnost dinara, ali će kurs i u budućnosti plivati i određivaće ga ponuda i tražnja, a njegova stabilnost ne znači da će biti fiksan.

Jelašić je rekao da je važno da se EU i susedi Srbije što pre izvuku iz krize jer su to zemlje koje kupuju naše proizvode, investiraju u Srbiju i zemlje odakle se očekuje dodatni priliv kapitala. U poslednjih šest meseci priliv kapitala je bukvalno bio jednak nuli, a mi smo ga u prethodnim godinama koristili za pokrivanje tekućog platnog deficita, što znači da su poslednjih par meseci glavni izvor za to devizne rezerve NBS, rekao je guverner.

On je naveo da će, nezavisno od dodatnog priliva u devizne rezerve, one do kraja godine biti smanjene za milijardu evra, tako da je važno da Srbija promeni makroekonomsku strukturu jer samo tako može na srednji i dugi rok da vrati kredite.

Jelašić je naglasio i da će dalje smanjenje referentne kamatne stope odrediti stopa inflacije, podsetivši da je planirano da cene pod kontrolom države ove godine ne porastu više od 15 odsto, a već u prva četiri meseca njihov rast bio je 11,4 odsto.

On je ponovio da ukoliko Srbija ne iskoristi mogućnost povlačenja dodatnih kredita iz inostranstva u godini kada ima zamrzavanje nominalnih zarada i penzija, smanjenje državne potrošnje, umanjene kredite iz inostranstva, nije realno da smanjenje bruto domaćeg proizvoda bude samo dva odsto, zbog čega su nužne dodatne investicije, pre svega u infrastrukturu.

"Bilo bi ključno da se ne izgubi ova građevinska sezona. Na nas u EBRD, Evropskoj investicionoj banci i Svetskoj banci čeka blizu milijardu evra i u kojoj meri ćemo to povući, u toj meri ćemo uspeti da smanjimo rizik da pad BDP-a bude veći od dva odsto", istakao je Jelašić.

Kako ubediti banke da odobravaju više kredita

On kaže da je likvidnost bankarskog sektora u Srbiji povećana, ali da je kreditna aktivnost usporena. Nivo kredita odobrenih stanovništvu u poslednjih godinu stagnira, dok su krediti za preduzeća nakon višemesečnog pada u aprilu ove godine dostigli novi iz septembra 2008, kada je kriza počela, kazao je Jelašić.

Jelašić je naveo da i su se preduzeća iz Srbije u prva četiri meseca ove godine isključivo razduživala prema inostranstvu i to u ukupnom iznosu od 145 miliona evra, dok su se u 2008. godini ukupno zadužila 2,4 milijarde evra.

Guverner je istakao da je NBS sprema da obezbedi i dodatnu likvidnost bankarskom sektoru Srbije preko emitovanja hartija od vrednosti i svop poslova, čak i eventualnog smanjenja obavezne rezerve, kao krajnje mera.

"Glavni izazov je kako ubediti banke da odobravaju više kredita", naveo je on i dodoao da su banke manje povećale kredite nego što su koristile državne subvencije iz programa Vlade Srbije. "Država može da putem subvencija obezbedi jeftinije kredite, ali njih treba da odobre banke, i to će u narednim mesecima biti najveći znak pitanja", rekao je guverner.

Aranžman odobren 15. maja najesen ide na reviziju

Bord direktora MMF-a odobrio je 15. maja Srbiji "stend baj" aranžman od 2,942 milijarde evra, za jačanje deviznih rezervi i kursa nacionalne valute, čime će naša zemlja obezbediti makroekonomsku stabilnost u naredne dve godine.

Bord direktora MMF naveo je da su ta sredstva namenjena za podršku programu ekonomskih mera Vlade Srbije za prevazilaženje negativnih posledica svetske ekonomske krize. MMF je "stend baj" aranžman sa Srbijom produžio za godinu dana, do polovine aprila 2011. godine.

Misija MMF-a i Vlada Srbije, krajem marta ove godine postigli su sporazum o kreditnom "stend baj" aranžmanu koji će trajati do aprila 2011. godine i taj sporazum s Fondom zameniće važeći kreditni aranžman "iz predostrožnosti", odobren 17. januara ove godine, koji je predviđao povlačenje oko 402,5 miliona evra (oko 520 miliona dolara).

MMF je od 2000. godine do danas odobrio Srbiji četiri finansijska aranžmana u ukupnoj vrednosti od oko 1,92 milijarde dolara i tri su već otplaćena - prva dva u skladu sa rokom, dok je treći vraćen prevremeno, tokom 2006. i 2007. godine.

Poslednji, petnaestomesečni aranžman "iz predostrožnosti" MMF je odobrio 16. januara ove godine u iznosu od oko 520 miliona dolara, ali do sada Srbija nije povukla ni jedan dolar od tog ugovorenog iznosa.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.