Za evro sutra potrebno 93,18 dinara

Izvor: B92, Beta, 05.Avg.2009, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za evro sutra potrebno 93,18 dinara

Pančevo -- Pančevačka Azotara počela je danas proizvodnju nakon jedne godine obustave rada, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Danas je počela probna proizvodnja amonijaka i u četvrtak uveče ili u petak ujutru imaćemo prve količine veštačkog đubriva", rekao je Bajatović i dodao da je to rezultat saradnje Vlade Srbije, sindikata i rukovodstva Azotare i Srbijagasa, koji je ove godine preuzeo Azotaru na osnovu dugova tog preduzeća.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovim rečima, sa Vladom Srbije, Robnim rezervama, velikim dobavljačima i Privrednom komorom Srbije sklopljeni su dogovori koji će omogućiti da sve što fabrika proizvede do kraja godine bude otkupljeno. On je kazao da će fabrika moći da radi "po tržišnim principa sa profitom od nekoliko miliona evra".

Azotaru Pančevo, nekada najveću fabriku amonijaka i veštačkog đubriva na Balkanu, kupio je 2006. godine konzorcijum litvanskih kompanija Arvi i Saniteks i srpske kompanije Univerzal holding za 13 miliona evra, ali je ugovor raskinut u januaru ove godine zbog prodaje jednog od pogona Azotare.

Programom restrukturiranja predviđeno je da bude otpisano 55 miliona evra od ukupno 96 miliona evra koliko Azotara duguje državi i bankama, na osnovu čega je Srbijagas postao vlasnik 81,6 odsto akcija Azotare.

Sredinom jula je saopšteno da je sindikat Azotare prihvatio da se radnicima smanje plate za 50 odsto i tada je najavljeno da će sindikalci odmah nakon početka proizvodnje početi pregovore sa poslovodstvom da plate radnika budu vraćene na stari nivo od oko 48 hiljada dinara.

Što se tiče dugovanja prema zaposlenima, Bajatović je rekao da će od ukupnog duga od 750 miliona dinara radnicima biti isplaćeno 150 miliona, u tri rate, a ostatak će biti konvertovan u vlasnički udeo radnika u fabrici.

Bajatović je naveo da je obezbeđeno 104 miliona dinara za socijalni program za oko 270 radnika, a ukoliko bude još interesovanja za odlazak iz fabrike obezbeđeno je dodatnih 100 miliona dinara.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.