Za evro ponovo više od 90 dinara

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 06.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za evro ponovo više od 90 dinara

Beograd -- Dinar nastavio da pada. Srednji kurs evra 90,94 dinara, a u četvrtak će biti preko 93 dinara.

Prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije jedan evro danas vredi 90, 94 dinara, što je je za 1,39 dinara više nego juče. Posle praznika već u četvrtak očekuje se da srednja vrednost evra bude 93,06 dinara saopštila je Narodna banka Srbije. Narodna banka je danas opet reagovala i prodala 14,3 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra, ali će novi kurs od 93,06 dinara važiti od cetvrtka.

Menjačnice rade uobičajeno, imaju istu ponudu i potražnju, jedino što ima nešto manje građana zbog praznika.

Borislav Brujić iz udruženja menjača "Pirana", kaže da nema razloga za paniku jer ima sasvim dovoljno i dinara i evra.

"Nekome odgovara, nekom ne odgovara, što se tiče samih fluktuacija, i velikih promena, sigurno da nama menjačima odgovara. Najbolje bi bilo kad tih većih promena, većih fluktuacija ne bi bilo, nego normalno, umereno, to bi svima odgovaralo najviše", kaže Brujić.

Građani smatraju da je dinar realno slabiji od trenutnog kursa:

"Lepo je, ali mislim da bi mogao još da skoči, nije realna cena. U svetu veći evro, naši ga spuštaju, neće da ga dignu na pravu, veću vrednost."

"To nije neka velika razlika, opet za nekih 10-ak dana da evro padne. To je oscilacija, ne verujem u konstantan pad. Da videmo šta će proleće da donese."

"Ja sam stranac, živim u Srbiji. Vrednost ustvari treba još da pada, vidim da realna vrednost dinara je 100 dinara za jedan euro."

Stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja ocenili su da će se najsnažniji udar svetske ekonomske krize u Srbiji osetiti u proleće i da je kurs evra i dalje nerealan.

"Često govorim da je i ovo malo. Dragi moji, domaća valuta treba treba da bude realna a zemlje nastoje čak i da bude slabija od realne da bi podsticali izvoz, proizvodnju, zapošljavanje", kaže direktor Instituta za tržišna istraživanja, Miloje Kanjevac.

"Kod nas je bilo obratno, a sada smo došli do preko 90. Ja sam to vama govorio da naš paritet treba da bude oko 125", ocenjuje Kanjevac.

Narodna banka je prodala 14,3 miliona evra, da bi sprecila preterano slabljenje dinara, pri čemu je formiran indikativni kurs od 92,42 dinara.

Prema procenama bankara pad vrednosti dinara u odnosu na evro prouzrokovan je zbog velikih kompanija koje su kupovale velike količine evropske valute.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evro danas vredi 90,94 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2009

BEOGRAD - Dinar je danas oslabio prema evru za 1,55 odsto, a zvanični srednji kurs je 90,9372 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS)...Prema srednjem kursu NBS, evro će vredeti 1,4 dinara više nego juče, kada je kurs bio 89,5436 dinara za evro...Dinar je najslabiji prema evru bio...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dinaru ni Božić ne pomaže

Izvor: Kurir, 06.Jan.2009

BEOGRAD - Srpskoj nacionalnoj valuti ovog puta nisu pomogli ni gastarbajteri! Iako je dinar redovno uoči novogodišnjih i božićnih praznika jačao zbog dolaska Srba iz pečalbe, to je ovog puta izostalo. Dinar nastavlja da slabi prema evru, tako da je indikativni srednji kurs za danas 90 dinara. Ekonomisti...

Nastavak na Kurir...

Za jedan evro danas potrebno 90,94 dinara

Izvor: Poslovni magazin, 06.Jan.2009

Dinar je danas oslabio prema evru za 1,55 odsto, a zvanični srednji kurs je 90,9372 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.Prema srednjem kursu NBS, evro vredi 1,4 dinara više nego juče, kada je kurs bio 89,5436 dinara za evro.Domaća valuta beleži pad prema valuti Evropske unije od 30....

Nastavak na Poslovni magazin...

Jedan evro će 8. januara vredeti 93,06 dinara

Izvor: TV Avala, 06.Jan.2009

Dinar će u četvrtak, 8. januara, oslabiti prema evru 2,3 odsto, a jedan evro će vredeti 93,0690 dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.