Umesto novca stižu samo dopisi

Izvor: Politika, 08.Apr.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto novca stižu samo dopisi

Iako vlasnik TV Stil ima presudu kojom je dokazao da je firma nezakonito blokirana i da novac treba da joj se vrati, on ne može da ostvari svoje pravo

Lapovo – Iako je posle osam godina Radoslav Lazić iz Kragujevca, vlasnik i direktor Televizije Stil medija d. o. o sa sedištem u Lapovu, na sudu dokazao da je likvidacioni upravnik ovog medija i da je ovlašćen da izvrši povraćaj poreza na druge prihode i doprinose za PIO u iznosu od preko 923.000 dinara i ostvari sva prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja idu u prilog ovog medija u likvidaciji, on još nije dobio ni dinar, niti je mogao da preduzme bilo koju zakonsku meru. Naime, Lazić se najpre pet godina borio da dokaže da je ovu televiziju filijala Poreske uprave u Svilajncu ugasila nezakonitim rešenjem o blokadi računa, o čemu je „Politika” već pisala. Potom je Privredni apelacioni sud u Beogradu još 5. juna prošle godine potvrdio rešenje Privrednog suda u Kragujevcu, ali Ministarstvo finansija, to jest Poreska uprava nije mu isplatila novac.

– Zamolio sam Poresku upravu da mi vrati ono što je uplaćeno na osnovu „zakonitih” rešenja iz 2007. i 2008. godine i onog što su mi oduzeli „zakonitim” postupanjem u tim godinama. Umesto novca s kamatom dobio sam dopis kojim me obaveštavaju da ne mogu da donesu takvo rešenje u zakonski propisanom roku, jer od javnog pravobranioca nisu dobili nikakve podatke –ogorčen je Lazić.

Pošto su mu u Javnom pravobranilaštvu rekli da su rešenje dostavili još pre dve nedelje, ponovo se obratio svilajnačkoj filijali Poreske uprave. Tada su priznali da je rešenje stiglo, ali da bi želeli da se obrate pravnoj službi u Beogradu. I Udruženje novinara Srbije uputilo je zahtev da Poreska uprava postupi po sudskoj presudi, a stigao je odgovor da će oni zahtev uputiti nadležnima na razmatranje, pa će odgovoriti UNS-u.

– Pored BK Televizije, ovo je najteži oblik gušenja slobode medija, odnosno najteži slučaj zloupotrebe mehanizma kojim država raspolaže, kao što je Poreska uprava, za gušenje slobode medija posle 5. oktobra. Paradoks je još veći zbog toga što je država medijima koji su kažnjavani drakonskim kaznama u vreme Slobodana Miloševića vratila novac bez sudskih sporova i pravosnažnih presuda. U ovom slučaju imamo presudu koja dokazuje da je firma nezakonito blokirana i da novac treba da se vrati, a vlasnik medija ne može da ostvari to svoje pravo – kaže Nino Brajević, generalni sekretar UNS-a za „Politiku”.

On dodaje da ovaj slučaj mora i može da se dovede do kraja i da je apsurd utoliko gori što se nepoštovanje zakona dešava u periodu kada se govori o relativnoj slobodi medija, a Televizija Stil je evidentan primer kršenja te slobode.

– Slučaj je još zanimljiviji zbog toga što se dogodio neposredno pošto je, zloupotrebom državnih ovlašćenja, TV Resava iz Svilajnca izbačena iz prostorija, koje je uredno zakupljivala i pretrpela štetu na isti način kao i TV Stil, sa kojom je blisko sarađivala. Na vlasti u Svilajncu i onda i sada je Predrag Milanović – dodaje Brajević.

Likvidacija

TV Stil registrovana je 2005. godine, a 2008. godine poreska inspekcija upala je u prostorije TV Resava, koja je radila za televiziju iz Lapova. Pokupila je svu dokumentaciju bez reversa. Inspekcija je kasnije vratila tri nekompletna registratora, naložila televiziji da plati 613.600 dinara i blokirala je dok ne izmiri dug. Pošto je firma bila u blokadi šest meseci, pa, iako je imala novac na računu, nije mogla da plaća porez i troškove, poreska policija iz Kragujevca je po službenoj dužnosti protiv Lazića podnela krivičnu prijavu za utaju poreza. Likvidacija je u TV Stil sprovedena 1. decembra 2008. godine, a iz registra privrednih subjekata brisana je 4. avgusta 2009. godine.   

Z. Gligorijević

objavljeno: 09.04.2015.
Pogledaj vesti o: Dinar,   Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.