U vrtić po staroj ceni

Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vrtić po staroj ceni

Novi Sad - Gradske vlasti odbacile su zahtev uprave Predškolske ustanove da cena boravka dece u vrtićima bude povećana na 4.100 dinara mesečno. Do promena cene, navode u Gradskoj kući, neće doći sve dok ne bude pronađen novi način finansiranja „Radosnog detinjstva” i subvencionisanja boravka dece, jer sada ovoj ustanovi odlazi svaki deseti dinar iz gradske kase.



Zasad je, kažu čelnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u opticaju pet modela finansiranja. Jedan od njih, ranije pominjan, podrazumeva da roditelji ubuduće mesečno plaćaju cenu određenu na osnovu njihovih primanja, odnosno formiranje platnih razreda, prema kojima bi oni koji najviše zarađuju plaćali ekonomsku cenu, a mališani socijalno najviše ugroženih sugrađana bi u obdaništa odlazili po simboličnoj ceni, pa i besplatno. Druga varijanta je predlog da grad prekine sa daljim širenjem kapaciteta Predškolske ustanove i broja zaposlenih, kojih sada ima oko 1.700, i počne podelom vaučera roditeljima da učestvuje u sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima.

Gradonačelnik Igor Pavličić potvrdio je da se cene boravka dece u vrtićima, uprkos zahtevu uprave „Radosnog detinjstva”, neće menjati sve dok se prethodno ne obave sve, a pre svega ekonomske analize.

- Nismo razmatrali predlog za poskupljenje i nećemo ga još razmatrati. Sada nastojimo da nađemo najbolji model za finansiranje rada „Radosnog detinjstva”, jer trenutno 10 odsto budžeta ide za te svrhe i to nije ekonomski opravdano. Sistem ne funkcioniše i stručne službe traže najbolji model. Pored toga, analiza rada Predškolske ustanove se razmatra i u okviru MEGA projekta (Program podsticaja ekonomskog razvoja opština USAID (Američke agencije za međunarodni razvoj) - kaže gradonačelnik.

Načelnik Uprave za obrazovanje Zoran Kuzeljević objašnjava da već mesecima analiziraju nekoliko opcija za dalje finansiranje boravaka dece u vrtićima.

- Svaka promena cene, kao i izdvajanja i budžeta značajno utiču, jer se ovde radi o oko 14.000 do 15.000 dece i to su velike sume i ozbiljne računice. Naše je da za potrebe grada vidimo šta koji model nudi. Eto, jedan od predloga je da se plaća po nekom sistemu platnih razreda, odnosno roditelji bi plaćali u zavisnosti od visine primanja, pa bi tako neki i manje plaćali nego sada, a drugi daleko više. Šta će biti, to će odlučiti Gradsko veće i Skupština grada - kaže Kuzeljević.

Uživaju subvencije, a decu dovoze džipom

U upravi „Radosnog detinjstva” navode da su povećanje cena tražili jer troškovi rada ustanove prevazilaze subvencije iz gradske kase, smanjene zbog manjih priliva u budžet. Direktor Borislav Samardžić očekuje da grad vrlo brzo odobri poskupljenje, kao i novi sistem koji će regulisati sistem subvencioniranja, navodeći da neki roditelji uživaju pravo da im grad potpuno pokriva cenu boravka dece, a sa druge strane ih u vrtiće dovoze džipovima. On dodaje i da „Radosno detinjstvo” nema načina da proveri pravo ekonomsko stanje roditelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.