Izvor: Politika, 31.Jan.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri obroka u studentskim menzama – 171 dinar

Akademci pokrenuli inicijativu za poboljšanje ishrane, posebno za svoje kolege koji zbog zdravstvenih problema ne mogu sve da jedu. – U Studentskom centru kažu da svako ko prijavi problem može da računa na odgovarajuću hranu

Studenti čije se školovanje finansira iz budžeta imaju pravo na ishranu u 14 prestoničkih restorana po povlašćenoj ceni – sva tri obroka staju 171 dinar. Doručak košta 40, ručak 72, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a večera 59 dinara. Pravo da jedu po ovim cenama imaju svi budžetski studenti bez obzira na to da li su smešteni u domovima ili stanuju „privatno”. Obroke mogu da kupuju po dekadama, ali i odjednom za ceo mesec.

Po istim cenama mogu da se hrane i visokoškolci na budžetu iz Beograda, ali oni imaju pravo na jedan obrok dnevno. Menzu mogu da koriste i samofinansirajući studenti, ali po nešto višim cenama. Za njih kompletan dnevni meni iznosi 475 dinara. Doručak staje 95, ručak 205, a večera 175 dinara.

Na meniju za ručak u menzi uvek su čorbasto i glavno jelo s mesom, salata, desert ili voće. Večera je nalik podnevnom obroku, ali bez supe, a desert se služi povremeno. Akademci dan mogu da počinju omletom, prženicama, burekom, salamom… Vikendima se dele takozvani lanč paketi. Svakog dana na liniji su i posna jela.

Ali studenti Beogradskog univerziteta žele malo raznovrsniju hranu. Oni su pokrenuli inicijativu za poboljšanje ishrane u studentskim menzama. Jer neke njihove kolege zbog zdravstvenih problema – bolesti imunog sistema, dijabetesa, alergije… mnoge od obroka ne mogu da jedu. Studenti su raspoloženi da pomognu tako što bi evidentirali sve kolege kojima je potreban drugačiji režim ishrane. Na taj način došli bi do optimalnog broja posebnih obroka i sprečili, kako kažu, rasipanje namirnica.

– Rado ćemo izaći u susret studentima i pokušaćemo zajedno da poboljšamo hranu u menzi. Radnici u našim restoranima i sada znaju za pojedine akademce koji ne smeju da jedu hranu koja bi im pogoršala zdravlje. Nije neuobičajeno da nas pozovu i roditelji koji nam ukazuju na specifičnost ishrane svoje dece. Svi koji su nam se obratili dobili su meni prilagođen svom načinu ishrane – kaže Srđan Janković, pomoćnik direktora za ishranu Studentskog centra.

U pravljenju jelovnika u studentskim restoranima učestvuju i nutricionisti. Svi obroci izbalansirani su prema potrebama studenata. A sastav obroka akademci mogu da nađu na sajtu Studentskog centra, dok je dnevni meni istaknut u svakoj menzi.

– U ponudi je svakodnevno nekoliko vrsta obroka. Za celu Srbiju spisak pravi Ministarstvo prosvete. Tu su i jela koja spremamo kada nas posete stranci, gosti, grupe tokom leta... Nije sve trenutno dostupno studentima. Kada će se i šta spremati zavisi i od sredstava. Trudimo se da u svim restoranima imamo sličan jelovnik. Negde to ipak ne dozvoljavaju uslovi, a negde manji broj studenata – dodaje Janković.

A. Bojović

objavljeno: 31.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.