Ti bi da radiš i još primaš platu

Izvor: 025info.rs, 31.Avg.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ti bi da radiš i još primaš platu

Mislite da je danas teško naći posao? Probajte tek da uzmete platu koju ste zaradili.

Često u našem vokabularu čujemo krilaticu "Vremena su teška", iako su to govorili i naši roditelji pre 20, i naše bake i deke pre 50 godina. Vremena su uvek teška, kako god da okrenemo.

Međutim danas je zaista veoma teško naći bilo kakvo zaposlenje, pogotovo u struci. Za javni sektor većina nema vezu (jer danas uglavnom na taj način "upadate"), a privatnici maksimalno >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << koriste zakone pa vas izrabljuju na sve moguće načine tako da "krvavo" zaradite svaki dinar plate. Brzo dođe taj čuveni prvi u mesecu kada očekujete platu, a onda vam samo mesec po mesec odlažu ispatu, te biće petog, drugi deo petnaestog i tako dok ne počnu da kasni i po nekoliko meseci.

Ponekad ne možete da "izvučete" novac pa mučenici, morate da pristanete i na neku vrstu kompenzacije. Recimo, ako radite u nekoj građevinskoj firmi mogu vam izbetonirati stazu u zadnjem dvoristu ili pretresti krov. Ako ste član neke farmaceutske kuće tu nema da vas boli glava što nema plate jer aspirina ima u neograničenim kolićinama, ili ako ste šumar pa tu drva za ogrev ima na pretek, jedino je problem ako su vas prevarili pričom da je gas jeftin i da pređete na grejanje gasom. Mislim, "kapirate" da se malo šalimo, ali nismo daleko od istine.

Svakakvih načina ima da se poslodavac izvuče od plaćanja svojih obaveza, da kaže da niste dobro radili, traži i najstinije greške, čak i kad je rezultat koji ste napravili očigledan on vam uvek nađe ono "nešto" i govori da uvek može bolje, a vi ste za "stotinak evrića" slomili kičmu na radnom mestu.

U našem komšiluku se ovih dana dogodio nesvakidašnji incident kada je radnika u jednom lokalu vlasnik napao i ugrizao ga za vrat. Tako bar pišu i pričaju. Gazda kaže da to nije istina, konobar tvrdi da je žrtva, i tvrdi da je tražio svoju pošteno zarađenu platu i zaostale dnevnice, a umesto toga je dobio ujed u predelu vrata širene oko 6 cm. Istina ili ne, suština se ne menja - radi, tegli i u jami skapaj.

Tako će biti sve dok se ova država i zakoni u njoj malo ne urede, i naravno, kad se ti zakoni budu sprovodili. Do tada, dragi radnici posavetovao bih vas stihom jedne pesme - "Ćaj Ćiro sedi s mirom, tuću te šeširom".

Novinar, video produkcija

email: cedo@025info.rs
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.