Tehnika poskupljuje i do 20 odsto

Izvor: Blic, 21.Apr.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnika poskupljuje i do 20 odsto

Oni koji su planirali da staru belu tehniku zamene novom, a važan im je svaki dinar, u kupovinu bi trebali da odu što pre, jer trgovci najavljuju da će zbog uvođenja ekološke takse, cene kućnih aparata početkom maja skočiti i do 20 odsto.

Ekološka taksa na kućne aparate i belu tehniku zvanično je uvedena 7. aprila, a njena visina određuje se u zavisnosti od težine proizvoda i troškova reciklaže. Taksa na belu tehniku, poput frižidera ili veš mašine iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 30 dinara po kilogramu proizvoda. Za male kućne aparate, usisivače, televizore i računare taksa iznosi 60 dinara po kilogramu, a za monitore 90 dinara po kilogramu. Novac prikupljen od ovih taksi ići će u Fond za zaštitu životne sredine, odakle će se izdvajati sredstva za podsticaj reciklažne industrije.

Iako je bilo za očekivati da će po uvođenju ekoloških taksi, trgovci odmah korigovati cene, kućni aparati u većini radnji još uvek se prodaju po starom.

- Nove cene počećemo da primenjujemo najverovatnije početkom maja - kaže za „Blic" Slobodan Šijan, vlasnik „Tehnomanije".

Presek cena od 1. maja uradiće i kompanija „Samson" koja stoji iza lanca prodavnica „Neptun elektroniks".

- Sa uračunavanjem ekološke takse, kućni aparati poskupeće za 5 do 12 odsto. Taksa će najviše opteretiti jeftinije proizvode, jer je iznos takse isti, na primer, za veš mašinu od 500 i za veš mašinu od 1.200 obrtaja - kaže Zdravko Đuranović, iz kompanije „Samson".

U prodavnicama „Weg" cene nekih proizvoda već su korigovane.

- Kod težih uređaja, kao što su frižideri ili LCD televizori većih dimenzija, cene će biti uvećane i do 20 odsto - kaže Tijana Katalinić, iz "Wega”.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine ranije su istakli da ekološka taksa ne bi trebalo preterano da utiče na cene kućnih aparata.

Primeri novih cena

Uređaj Stara cena Nova cena

Plazma televizor "panasonik” 32” 39.990 42.990

Mašina za veš, "virpul” 29.890 31.990

Mašina za veš, "virpul” 22.350 24.920

Kombinovani frižider "virpul”, 354l 41.465 42.990

Šporet "indesit” 34.990 36.990

* Cene su u dinarima, izvor "Weg”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.