Tabaković: Dinar jača zbog stranih investitora i pojačane kupovine dinarskih hartija od vrednosti

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jun.2017, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Dinar jača zbog stranih investitora i pojačane kupovine dinarskih hartija od vrednosti

BEOGRAD -  Uzroci jačanja srpske valute u poslednjih mesec dana su veće poverenje stranih investitora i pojačana kupovina dinarskih hartija od vrednosti, ocenila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Zvanični srednji kurs trenutno iznosi 121,94 dinara za jedan evro, a kako navode u Narodnoj banci Srbije, dinar je u junu ojača za 0,5 odsto, dok je od početka godine domaća valuta jača 1,1 odsto.

Iako guvernerka ističe da je kretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kursa nemoguće predvideti, ona navodi da se ne očekuju značajne turbulencije.

"Dobra informisanost NBS o uticaju relevatnih faktora omogućava efikasno održavanje stabilnosti na deviznom tržištu. Mi ni u narednom periodu ne očekujemo značajne turbulencije na deviznom tržištu", kaže za Blic guvernerka Tabaković.

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih je poslednjih dana došlo do jačanja valute, guvernerka kaže da je došlo do uravnotežene ponude i tražnje za devizama, kao posledica usklađenosti platnog bilansa, kao i popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja, odnosno rasta izvoza.

Ona navodi da je došlo i do većeg poverenja stranih investitora u budućnost domaće ekonomije, kao i to da su stabilnosti na deviznom tržištu doprineli povećanje aktive banaka vezane za evro, što u suštini znači rast kreditiranja, ali i kupovina deviza, kao sezonska pojava.

Guvernerka podseća da je na početku godine bilo pritisaka na dinar koji su bili rezultat pojačane neizvesnosti u međunarodnom okruženju i sezonski povećane tražnje domaćih preduzeća za devizama.

Zbog većeg uvoza energenata koje je karakteristično za taj period godine, kompanije koje uvoze ovu robu kupovale su evro i tako mu podigle cenu.

"NBS je u cilju sprečavanja prekomernih oscilacija deviznog kursa od početka godine intervenisala prodajom 345 miliona evra i kupovinom 280 miliona evra. NBS će, kao i do sada, pratiti uticaj svih faktora na deviznom tržištu i po potrebi reagovati kako bi održala stabilnost i omogućila normalno funkcionisanje deviznog tržišta", ističe Tabakovićeva.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.