Svake nedelje bar za RSD - kad će stati?

Izvor: Press, 03.Feb.2017, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svake nedelje bar za RSD - kad će stati?

Vozači u Srbiji su u januaru bili suočeni sa stalnim poskupljenjima, skoro svake sedmice po jedan dinar zbog skoka cena sirove nafte i pada dinara prema evru.
Foto:B92.net
Trenutno, cena goriva na benzinskim pumpama se kreće do 149 dinara po litru za bezolovni benzin pa do >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 155 dinara po litru za superdizel. Od početka godine benzin je poskupeo za oko šest a dizel za oko 10 dinara u proseku.
“Nikako se ne bi moglo konstatovati da je gorivo u Srbiji poskupelo samo zbog toga što su reke Dunav i Sava zaleđene pa nema rečnog transporta naftnih derivata, odnosno što se sada koristi skuplji prevoz železnicom ili cisternama. Osnovni razlog je taj što je nafta na svetskim berzama poskupela u novembru”, objašnjava Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

“Kada se cena nafte na berzama koriguje, to se obavezno odrazi i na maloprodajne cene naftnih derivata. To se dešava i u slučaju da nafta poskupi ili pojeftini. U konkretnom slučaju je nafta poskupela. Međutim, efekat prelivanja na maloprodajne cene se nije zbio odmah već tek u januaru i to je razlog poskupljenja goriva u Srbiji”, kaže on.

Prema njegovim rečima, nije ništa neobično što je gorivo poskupelo u više navrata tokom januara jer se i cena nafte na svetskim berzama povećavala u više navrata.

“Dakle reč je o uobičajenoj situaciji koja prati kretanje cene nafte na svetskom tržištu. Primera radi, cena benzina u Srbiji je sad na istom onom nivou na kome je bila u avgustu 2015. godine. U međuvremenu je ta cena padala, a onda je do poslednjeg rasta došlo u novembru prošle godine, što se odrazilo i na maloprodajne cene goriva”, ističe Mićović i dodaje da je trend rasta cena goriva u maloprodaji prisutan ne samo u Srbiji već celom regionu.

On dodaje da je na svetskim berzama zabeležena stagnacija rasta cena nafte, što će se postepeno odraziti i na maloprodajne cene naftnih derivata.

“Shodno tome može da se konstatuje da će uskoro doći do prestanka rasta cena nafte na svetskom tržištu, što automatski znači i prestanak povećanja cena goriva na pumpama u Srbiji”, zaključuje Mićović.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.