Sutra 94,53 dinara za evro

Izvor: B92, Beta, 18.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra 94,53 dinara za evro

Beograd -- Građani i privrednici će od ponedeljka, 23. februara, moći da konkurišu za kredite kod 15 poslovnih banaka, najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Vlada paketom mera pokušava da ublaži posledice krize

Dinkić je rekao da se program kreditne podrške privredi i građanima zasniva na aktiviranju značajnog "uspavanog" kreditnog potencijala banaka, uz minimalna budžetska stredstva - tri milijarde dinara iz budžetskog razdela Ministarstva ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pet milijardi dinara iz Fonda za razvoj.

"Ovim merama vlada će stimulisati banke da odobre 77 milijardi dinara kredita sa upola nižim kamatnim stopama od sadašnjih", objasnio je Dinkić.

On je precizirao da su ugovore za realizaciju kredita do sada potpisale Komercijalna banka, Banka inteza, Sosijete ženeral banka, Uni kredit baka, Erste, Hipo alpe adrija, Rajfajzen, EFG banka, KBC banka, OTP, Privredna, Srpska, Čačanska, Agro i Univerzal banka.

Dinkić je naveo da očekuje da se spisak banaka koje će ući u program kreditiranja proširi i istakao da su pozivi za potpisivanje juče poslati na adrese 27 banaka (uključujući i prethodnih 15 banaka koje su već potpisale ugovore) i svih lizing kuća. Konačna lista biće objavljena na sajtu tog ministarstva.

On je rekao i da da šest banaka nije ispunilo uslov, ali nije želeo da precizira o kojim bankama je reč, pošto one imaju mogućnost da u prvom kvartalu ove godine zabeleže rast i da se od maja uključe u program.

Održanje zaposlenosti uslov kredita za likvidnost

Ministar je naveo da će svi korisnici kredita za likvidnost i investicije morati da održe najmanje isti broj zaposlenih tokom perioda korišćenja kredita u odnosu na prosečan broj zaposlenih koji su imali u poslednjem tromesečju 2008. godine.

Dinić je precizirao da će se smanjenjem broja zaposlenih tretirati otpuštanje radnika zaposlenih na određeno vreme duže od jedne godine.

"Neće se smatrati smanjenjem broja zaposlenih bolovanje preko 30 dana, porodiljsko bolovanje, odlazak u penziju, smrtni slučaj, sporazumni raskid radnog odnosa, otpuštanje radnika zaposlenih na određeno vreme kraće od jedne godine", rekao je Dinkić.

Dinkić je precizirao da su potrošački krediti namenjeni građanima samo za kupovinu domaćih proizvoda (automobili, poljoprivreda mehanizacija, namestaj, podne obloge i kući aparati).

Na pitanje, da li se "punto" može smatrati domaćim proizvodom, imajući u vidu da se deo komponenti za njegovu montažu nabavlja iz Italije, on je odgovorio potvrdno, istakavši da su sa FIAT-tom otpočeli razgovori o većoj lokalizaciji prozvodnje u Srbij, sa angažovanjem većeg broja kooperanata.

On je naveo i da su predstavnici FIAT-a razgovarali sa predstavnicima fabrike guma "Trajal", a poziv su dobile i fabrika akumulatora iz Sombora i železara "Ju-Es stil" iz Smedereva, koja je ispunila sertifikate za proizvodnju limova po evropskim standardima.

Od ovog programa se očekuje podizanje likvidnosti privrede i podsticanje tražnje, a juče dobijena podrška socijalno-ekonomskog saveta od značaja je za njegovu realizaciju, ukazao je ministar.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.