Stranačke finansije pod lupom revizora

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranačke finansije pod lupom revizora

Državna revizorska institucija počeće u junu reviziju finansijskih izveštaja političkih partija. Stranke tvrde da spremno dočekuju revizora koji će proveravati poslovanje u 2014. godini. Posle revizije, kako se najavljuje, građani će saznati kako se troši novac iz budžeta.
Politička partija koja bude u procesu revizije troškova moraće detaljno da objasni i dokazima da potkrepi svaki utrošeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dinar iz budžeta. Koje stranke će biti proveravane, revizor ne otkriva, ali u obzir dolaze sve parlamentarne političke partije.

"U svakom slučaju, biće veoma zanimljivo to što će državni revizor biti u situaciji da vrši reviziju poslovanja političkih stranaka, a zato što ćemo konačno dobiti odgovor kako su pojedine političke stranke dobijalne značajne kredite od banaka koje su državno vlasništvo, a koje dana ne mogu da vrate", kaže Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke.
U Demokratskoj stranci kažu da revizor neće imati mnogo posla jer svi prihodi odlaze na račun koji je u blokadi godinu dana.
"Završni računi već su bili predmet revizije, svi troškovi, i prihodi i rashodi, donacije, članarine, aktivnosti uredno prijavljujemo", ističe portparolka DS-a Aleksandra Jerkov.
U skladu sa strategijom za borbu protiv korucije, jačaju i kapaciteti DRI, te najavljuju da će se provera finansijskih izveštaja raditi svake godine.
Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski smatra da korisnici budžetskih sredstava moraju da budu spremni na kontrolu i reviziju.
"To je zakonska obaveza DRI i dobro je što je ova inistitucija ojačala svoje kapacitete i ima mogućnost da kontroliše političke stranke", ukazuju Filipovski.
Marko Đurišić iz Socijaldemokratske stranke kaže da ta partija na mesečnom nivou dobija 2,3 miliona dinara.
"Verujem da smo trošili po zakonu ali, u krajnjoj liniji, revizor je taj koji to potvrdi ili ukaže na neke nepravilnosti", napominje Đurišić.
U Cesidu veruju da će, posle revizije, javnosti biti dostupna čitava struktura trošenja stranačkih para.
"Revizija je profesionalni aparat i u tom smislu pretpostavljam da će ići dublje i da će moći lakše da dođe do određenih zaključaka ili određenih procesa ili će prosto određene činjenice moći da predstavi na bolji način ukoliko budu dosli do određenih saznanja da je došlo do prekršaja ili eventualno krivičnog dela", kaže Đorđe Vuković iz Cesida.
Posle provere, biće sastavljen nacrt izveštaja o reviziji političkih stranaka, koje će imati pravo prigovora, a potom sledi konačan izveštaj. Posao revizije partija biće završen do kraja godine.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.