Šoškić: Stabilnost dinara zavisi od izvoznog potencijala

Izvor: N1 televizija, 12.Feb.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Stabilnost dinara zavisi od izvoznog potencijala

Mi smo godinama u trendu koji podrazumeva slabljenje dinara i da bi dinar trajno dobio na stabilnosti mora se popraviti izvozni potencijal domaće privrede, izjavio je za N1 profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić.

"Devizni kurs će zavisiti od toga koliko novca ulazi i izlazi iz sistema. Trenutno nam ne idu na ruku ni dešavanja na međunarodnim tržištima – imamo rast cene energenata, rast dolara prema evru – >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mi to moramo da platimo i to je onda dodatni pritisak i na devizno tržište u našoj zemlji", objašnjava Šoškić.

Naglšava da je važno pratiti šta se dešava u odnosu između dolara i evra.

"Ukoliko imamo veću tražnju za dolarom i rast deviznog kursa dolara, što je sada slučaj, to znači da će se investitori polako povlačiti iz evrozone i satelitskih malih monetarnih sistema, kakav je Srbija, u većoj meri ka dolaru. To znači da će biti potencijalno i odliva novca iz domaćeg sistema u inostranstvo", kaže Šoškić.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.