Šoškić: Rast poverenja stranih investitora jača dinar

Izvor: Politika, 17.Dec.2010, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Rast poverenja stranih investitora jača dinar

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić danas je rast poverenje stranih investitora doprinosi jačanju dinara i da centralna banaka ne menja cilj da inflacija u 2011. godini bude u okviru od 4,5 odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

„Inflacija će rasti i u prva tri meseca iduće godine, ali će u narednim mesecima postepeno padati da bi do kraja godine bila u predviđenom okviru”, rekao je Šoškić na Skupštini Privredne komore Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Šoškić je istakao da su sada inflaciona očekivanja međunarodnih finansijskih institucija povoljnija nego što većina građana u Srbiji procenjuje, što, zajedno sa popravljanjem kreditnog rejtinga Srbije dopinosi rastu poverenja stranih investitora.

Rast poverenja stranih investitora, vidljiv je, kako je rekao guverner, u njihovom „prepakivanju” sredstava u dinare jer se spremaju se za investiranje u Srbiji što poslednjih dana doprinosi jačanju domaće valute.

Ističući značaj privlačenja stranih investicija za ekonomiju zemlje i stabilnost kursa, Šoškić je rekao da treba da se više radi na unapređenju privrednog ambijenta.

„Međunarodni investitori neće doći na tržište Srbije samo zato što mi to želimo. Svaka institucija ima svoj zadatak kako da unapredi investicionu klimu, a zadatak centralne banke je cenovna stabilnost”, istakao je guverner.

Smanjenje budžetskog deficita u 2011. godini, kao i smanjenje javne potrošnje, prema njegovim rečima, pomoćiće NBS u ostvarivanju tog zadatka.

Za ostvarivanje ciljane stope inflacije, kako je upozorio, rizici su moguće poskupljenje energenata na svetskom tržištu, zatim rast cena hrane i eventualni potresi u evro zoni.

Komentarišući porast nelikvidnosti domaćih preduzeća, Šoškić je rekao da je jedan od razloga što veliki distributivni lanci sve više kasne u isplati dobavljača i da neke zemlje taj problem rešavaju utvrđivanjem zakonskog roka za naplatu potraživanja.

Beta

objavljeno: 17/12/2010
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.