Šoškić:Dinar jedina rezerva za evro

Izvor: B92, 30.Nov.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić:Dinar jedina rezerva za evro

Beograd -- Građani Srbije ne bi trebalo da podležu negativnoj psihozi koja se u javnosti stvara nepotpunim i nedovoljno kompetentnim analizama događanja u evrozoni.

Time se utiče na poverenje u bankarski sektor, izjavio je guverner Narodne bankeSrbije (NBS) Dejan Šoškić, uz napomenu da su domaće banke likvidne i solventne, a štednja građana sigurna.

Šoškić je podsetio na gubitke koje su građani imali kada su 2008. poslušali one koji su im savetovali da podignu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štednju iz banaka.

Šoškić je podsetio da je za građane uvek najsigurnije da štede u onoj valuti u kojoj će ubudućnosti vršiti plaćanja, a to su u prvom redu dinari i zatim evri u kojima veliki broj građana istovremeno ima i kreditne obaveze.

„Domaći bankarski sektor je likvidan i solventan i sposoban da odgovori na sve dospele obaveze u celini i u roku, a štednja građana je sigurna", istakao je guverner.

„Uz to osigurani su svi depoziti stanovništva kod banaka do 50.000 evra, a dodatnu garanciju obezbeđuje obaveza banaka da, u zavisnosti od ročnosti, 30 ili 25 odsto štednje drže u obaveznoj rezervi kod NBS", naveo je Šoškić.

On je savetovao građane da ne povlače „ishitrene i nedovoljno promišljene poteze, koji se pre svega odnose na konverziju evra u druge valute, osim dinara".

Kako kaže, "to je za njih verovatan gubitak najpre kroz troškove konverzije, a zatim kroz prinos po osnovu kamatnih stopa i budući valutni rizik zbog kolebljivosti kurseva tih valuta, bilo da je reč o dolaru, švajcarskom franku ili nekim drugim valutama koje razni analitičari građanima nude kao izbor".
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.