Slab dinar ne odgovora nikom

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab dinar ne odgovora nikom

Pad vrednosti dinara u odnosu na evro u javnosti je podgrejao priče da na slabljenje domaće valute utiče izvoznički lobi. Izvoznici tvrde da im pad dinara povećava proizvodne troškove.

Od početka godine evro je poskupeo u dinarima 11 odsto, švajcarski franak skuplji je 20 odsto, a američki dolar 22. Pad domaće valute u odnosu na evro, u javnosti je podgrejao priče da na slabljenje dinara utiče izvoznički lobi.

Izvoznici pak tvrde da im, iako za svoju robu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvedenu u Srbiji dobijaju evre, svaki pad dinara povećava proizvodne troškove koji poništavaju dobit. Sigurni dobitnici su jedino banke, jer je većina kredita vezana za strane valute.

Firma "Metalac" iz Gornjeg Milanovca godišnje proizvede robe za 40 miliona evra, a 60 odsto ode u izvoz.

Problem je ono što prodaju u zemlji. Cena robe koju prodaju na domaćem tržištu vezana je za planirani kurs od 100 dinara za evro, a pad dinara dovodi ih u situaciju da ne znaju kako će završiti poslovnu godinu.

"Mi u svakom trenutku imamo nenaplaćena dinarska potraživanja od preko milijarde dinara. Poznato je da su svi inputi vezani za devize, znači svi repromaterijali, pa i energija", kaže Petrašin Jakovljević, direktor "Metalca".

Jedinu uštedu izvoznici imaju na isplatama zarada svojim radnicima. Ipak, jači evro znači i manje plate, što opet smanjuje kupovnu moć.

Skokom evra najviše su pogođeni oni koji duguju u evrima, pa ekonomisti savetuju da Narodna banka donese nove mere koje bi stimulisale zaduživanje u dinarima.

Ipak, rast strane valute pomaže našoj ekonomiji jer podstiče izvoz koji raste brže od uvoza, tvrde ekonomisti.

"Mi nemamo mogućnosti da povećavamo privredni rast unutar zemlje, nego samo prodajući više na svetskom tržištu. Maloprodaja i sad kod nas opada i još uvek je vrlo niska", ocenio je ekonomista Milan Kovačević.

U NBS kažu da kurs dinara na sadašnjem nivou obezbeđuje dovoljan podsticaj za rast izvoza i usklađivanje platnog bilansa.

Oni ne žele da prognoziraju kretanje nominalnog kursa dinara ali na osnovu makroekonomskih pokazatelja smatraju da je kurs dinara blago potcenjen.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.