Samo Imlek podigao cene mleka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo "Imlek" podigao cene mleka

NOVI SAD -

Dugotrajno mleko UHT i jogurt proizvođača "Imlek" od danas su skuplji za jedan dinar, dok u "Mlekari Šabac" i kompaniji "Megle" (Meggle) ističu da cene svojih proizvoda nisu menjali i za sada ne planiraju poskupljenja.

Stručnjaci ističu da je domaće tržište mleka stabilizovano krajem 2010. godine, te ovo poskupljenje nije odraz poremećaja na tržištu, već nivelisanje internih pariteta cena u jednoj mlekari.

Generalni direktor "Mlekare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Šabac" Zoran Matić izjavio je Tanjugu da ta kompanija nije poskupela mleko i mlečne proizvode "niti namerava u skorije vreme".

On je kazao da u prethodnom periodu energenti i ambalaža jesu poskupeli, a troškovi proizvodnje otišli na gore, ali je "Mlekara Šabac" uspela da takvu situaciju "ispegla" i sačuva cene mleka i mlečnih proizvoda na dosadašnjem nivou.

Predsednik Upravnog odbora "Meglea" Goran Tadić kazao je Tanjugu da ta kompanija nije podigla cene svojih proizvoda niti planira da to učini, i pored toga što cene nisu menjane skoro pola godine i "što to ide nauštrb profitabilnosti".

On je međutim, kazao i da će "Megle" koji je u martu prošle godine i zvanično postao vlasnik mlekare "Mladost" iz Kragujevca, u nekom narednom periodu ipak morati da koriguje cene, jer su maltene svi troškovi porasli - od ambalaže za pakovanje do energenata.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković naglasio je u izjavi Tanjugu da nije reč o opštem poskupljenju mleka, te da prema raspoloživim informacijama, "Imlek" u podizanju cene neće pratiti ostale velike mlekare.

"Tržište mleka je stabilizovano, proizvodnja sirovog mleka je milijardu i 460 miliona litara, otkupi se 700 miliona litara ekstra i prve klase mleka. Godišnja proizvodnja sterilisanog mleka je oko 100 miliona litara, pasterizovanog mleka 400 miliona litara i mleka u prahu 2.000 tona", ukazao je on, napominjući da se ostatak mleka preradi u kiselo-mlečne napitke.

Stanković je podvukao da je mleko najjeftiniji izvor proteinskih hraniva, te je njegova cena izuzetno važna za starije i mlađe naraštaje stanovništva, dodajući da godišnja potrošnja mleka u Srbiji iznosi 57 litara po glavi stanovnika.

On je napomenuo i da je u našoj zemlji registrovano oko 260 industrijskih pogona za preradu mleka, od čega se 157 bavi otkupom mleka. Od ukupnog broja mlekara aktivno je oko 200.

Neke vrste mleka, jogurta i sireva od danas su skuplji između dva i devet procenata, a narednih dana mogu se očekivati nove, više, cene i drugih mlečnih proizvoda, rekli su za Tanjug trgovci i proizvođači.

Kako je Tanjugu rečeno u "Imleku", osim povećanja cena mleka UHT i jogurta, narednih dana mogu se očekivati poskupljenja i ostalih vrsta mlečnih proizvoda za jedan do dva dinara.

U "Imleku" ističu da su dugo odlagali poskupljenja iako su još pre nekoliko meseci uvećane cene energenata i sirovina.

Osim domaćih proizvođača, kako navode trgovci, poskupeće neki mlečni proizvodi iz uvoza od tri do devet odsto, uglavnom voćni jogurti i sirevi.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.