Samo „Imlek” podigao cene, bez opšteg poskupljenja

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo „Imlek” podigao cene, bez opšteg poskupljenja

BEOGRAD – Dugotrajno mleko UHT i jogurt proizvođača „Imlek” od danas su skuplji za jedan dinar, dok u „Mlekari Šabac” i kompaniji „Megle” (Meggle) ističu da cene svojih proizvoda nisu menjali i za sada ne planiraju poskupljenja. Stručnjaci ističu da je domaće tržište mleka stabilizovano krajem 2010. godine, te ovo poskupljenje nije odraz poremećaja na tržištu, već nivelisanje internih pariteta cena u jednoj mlekari.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Generalni direktor „Mlekare Šabac” Zoran Matić izjavio je Tanjugu da ta kompanija nije poskupela mleko i mlečne proizvode „niti namerava u skorije vreme”. On je kazao da u prethodnom periodu energenti i ambalaža jesu poskupeli, a troškovi proizvodnje otišli na gore, ali je „Mlekara Šabac” uspela da takvu situaciju „ispegla” i sačuva cene mleka i mlečnih proizvoda na dosadašnjem nivou.

Predsednik Upravnog odbora „Meglea” Goran Tadić kazao je Tanjugu da ta kompanija nije podigla cene svojih proizvoda niti planira da to učini, i pored toga što cene nisu menjane skoro pola godine i „što to ide nauštrb profitabilnosti”. On je međutim, kazao i da će „Megle” koji je u martu prošle godine i zvanično postao vlasnik mlekare „Mladost” iz Kragujevca, u nekom narednom periodu ipak morati da koriguje cene, jer su maltene svi troškovi porasli - od ambalaže za pakovanje do energenata.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković naglasio je u izjavi Tanjugu da nije reč o opštem poskupljenju mleka, te da prema raspoloživim informacijama, „Imlek” u podizanju cene neće pratiti ostale velike mlekare.

 „Tržište mleka je stabilizovano, proizvodnja sirovog mleka je milijardu i 460 miliona litara, otkupi se 700 miliona litara ekstra i prve klase mleka. Godišnja proizvodnja sterilisanog mleka je oko 100 miliona litara, pasterizovanog mleka 400 miliona litara i mleka u prahu 2.000 tona”, ukazao je on, napominjući da se ostatak mleka preradi u kiselo-mlečne napitke.

Stanković je podvukao da je mleko najjeftiniji izvor proteinskih hraniva, te je njegova cena izuzetno važna za starije i mlađe naraštaje stanovništva, dodajući da godišnja potrošnja mleka u Srbiji iznosi 57 litara po glavi stanovnika.

On je napomenuo i da je u našoj zemlji registrovano oko 260 industrijskih pogona za preradu mleka, od čega se 157 bavi otkupom mleka. Od ukupnog broja mlekara aktivno je oko 200.

Neke vrste mleka, jogurta i sireva od danas su skuplji između dva i devet procenata, a narednih dana mogu se očekivati nove, više, cene i drugih mlečnih proizvoda, rekli su za Tanjug trgovci i proizvođači.

Kako je Tanjugu rečeno u „Imleku”, osim povećanja cena mleka UHT i jogurta, narednih dana mogu se očekivati poskupljenja i ostalih vrsta mlečnih proizvoda za jedan do dva dinara. U „Imleku” ističu da su dugo odlagali poskupljenja iako su još pre nekoliko meseci uvećane cene energenata i sirovina.

 Osim domaćih proizvođača, kako navode trgovci, poskupeće neki mlečni proizvodi iz uvoza od tri do devet odsto, uglavnom voćni jogurti i sirevi.  

---------------------------------

Milovanović: Poskupelo mleko samo jednog proizvođača

BEOGRAD– Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović izjavio je danas Tanjugu da je samo jedan proizvođač na tržištu - „Imlek” podigao cenu svojih artikala, dok ostale mlekare to nisu učinile. „Konačnu reč o ovome će dati potrošači, koji će sami da odluče koji će proizvod da kupuju”, istakao je on.

Milovanović je podvukao i da je uredba Ministarstva poljoprivrede i trgovine o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice dala rezultat i da njihove cene nisu podignute iznad predviđenog nivoa.

On je rekao da je sasvim sigurno ta je ta uredba imala pozitivan efekat na krajnju cenu osnovnih životnih namirnica koju potrošači plaćaju.

Tanjug

objavljeno: 11.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.