Izvor: Radio 021, 25.Okt.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosečni Novosađanin zarađuje 507 evra, ali mu je realna plata 358 evra

Novosađanima su plate za mesec dana u proseku 1.000 dinara niže u odnosu na raniji obračun, pa je tako prosečan Novosađanin u avgustu zaradio 59.349 dinara neto ili 82.036 dinara bruto.

Ovo je i najjača prosečna plata na nivou cele Vojvodine, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, prosečna plata u Vojvodini je u avgustu bila 51.121 dinar neto, odnosno 70.696 dinara sa porezima i doprinosima.

Najniže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zarade na nivou Vojvodine ostvarili su zaposleni u Baču - svega 41.088 dinara neto. 

Interesantno je da je najniža plata u celoj Vojvodini zapravo najbliža realnoj zaradi građana Srbije. Kako pokazuje zvanična statistika, polovina svih zaposlenih građana Srbije zaradila je u avgustu 41.927 dinara neto, a ova cifra naziva se medijalna zarada i predstavlja najrealniji prikaz prosečnog mesečnog dohotka najvećeg broja zaposlenih.

Kad je reč o javnom sektoru, zarade su u avgustu bile standardno dobre. U javnim preduzećima je prosečna plata bila 65.077 dinara neto, u administraciji 63.467 dinara neto, dok su zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti zaradili 54.786 dinara. Zaposleni u obrazovanju i kulturi zaradili su u proseku 57.105 dinara neto po zaposlenom.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Prosečna plata u Novom Sadu skoro 60.000 dinara

Izvor: NoviSad.com, 25.Okt.2019

Prosečna plata u Novom Sadu blago je opala u avgustu u odnosu na jul. Kako je navedeno u Republičkom zavodu za statistiku, Novosađani su u julu zarađivali u proseku 60.324 dinara neto, a u avgustu 59.349 dinara. Zajedno sa porezima i..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.