Priča o bankrotu oborila dinar

Izvor: Blic, 05.Jun.2013, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o bankrotu oborila dinar

Dinar nije ostao imun na vesti o mogućem bankrotu države, pa je juče jedan evro koštao najviše u ovoj godini - 113,36 dinara. Za građane koji su, na primer, podigli stambeni kredit u evrima, to znači da će ovog meseca platiti ratu oko 500 dinara više.

NBS je, kako bi ublažila prekomernu dnevnu promenu kursa, juče prodala 10 miliona evra. U centralnoj banci priznaju da su pritiske na dinar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokrenule “loše vesti” u pogledu stanja u javnim finansijama, kao i neizvesnost u vezi s dinamikom i dubinom reformi na planu fiskalne konsolidacije. U tom smislu, tvrde u NBS, važno je da Vlada donese hitno set mera koji bi uticao na poboljšanje finansijske slike.

- Najava smanjenja rejtinga zemlje i negativne preporuke nekih stranih investicionih kuća vezano za investiranje u dinar povećali su oprez investitora, a to je sredinom prošle nedelje pokrenulo trend slabljenja dinara - objašnjavaju za „Blic“ u NBS.

Branislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije, kaže da je i u menjačnicama primetno da građani poslednjih dana kupuju više deviza.

- Nema razloga za paniku, jer se na tržištu ništa posebno ne dešava - kaže Brujić.

Uzroci za pad dinara su psihološke prirode, tvrdi ekonomista Ivan Nikolić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priča o bankrotu oborila dinar

Izvor: B92, 05.Jun.2013

Beograd -- Dinar nije ostao imun na vesti o mogućem bankrotu države, pa je juče jedan evro koštao najviše u ovoj godini - 113,36 dinara, piše Blic...Za građane koji su, na primer, podigli stambeni kredit u evrima, to znači da će ovog meseca platiti ratu oko 500 dinara više...NBS je, kako bi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.