Premija za mleko, dinar po litru

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premija za mleko, dinar po litru

Premija za litar mleka u 2009. godini iznosiće jedan dinar, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Premija će se isplaćivati tromesečno, a uvećavaće se za još jedan dinar za svaki litar mleka "E klase".

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da će u 2009. godini premija za litar isporučenog mleka biti jedan dinar.

Premija za mleko će se isplaćivati tromesečno, a uvećavaće se za još jedan dinar za svaki litar mleka "E klase", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi se u saopštenju Ministarstva.

Uslov za isplatu premije je da proizvođač preda 2.500 litara mleka po kvartalu, odnosno 833 litra mleka mesečno.

Ministarstvo poljoprivrede je istaklo da će primena novog načina premiranja proizvodnje mleka omogućiti donošenje novog pravilnika o kvalitetu sirovog mleka usklađenog sa direktivama i standardima Evropske unije.

Subvencionisanje izvoza 

Ministarstvo poljoprivrede će i u 2009. godini uvrstiti mleko među proizvode čiji se izvoz stimuliše uz subvencije od 15 odsto vrednosti izvezene robe.

Grla koji nisu obuhvaćena tom planiranom uredbom o premijama za mleko nalaze se van svih tokova kontrole i mleko koje daju manjeg je kvaliteta po pitanju higijene, a njegovo konzumiranje u nepasterizovanom stanju često izaziva bolesti.

Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će biti doneta uredba kojom će za genetsko unapređenje stočarstva biti dodeljivane subvencije i to 12.000 dinara po kravi i 2.000 dinara po ovci ili kozi.

Najavljeno je i da će Ministarstvo dodeljivati subvencije od 40 do 50 odsto potrebnog novca za nabavku osnovnog stada u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede je predvidelo da sa 40 do 50 odsto potrebnog novca subvencioniše i nabavku opreme za mužu, distribuciju i skladištenje mleka, izgradnju savremenih objekata za smeštaj goveda, ovaca i koza, kao i objekata za smeštaj stočne hrane.

Kako se navodi u saopštenju, isti iznos subvencije predviđen je i za nabavku automatskih pojilica i hranilica na farmama, nabavku mehanizacije za pripremu i distribuciju stočne hrane na gazdinstvu, kao i inesticije u objekte za odlaganje stajnjaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.