Poverenje investitora uzdiglo dinar do maksimuma

Izvor: B92, 04.Jun.2019, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenje investitora uzdiglo dinar do maksimuma

Beograd -- Jačanje domaće valute je, gotovo u celosti, rezultat povećanog poverenja stranih investitora koji više ulažu u dugoročne dinarske obveznice, poručuje NBS.

Tokom prethodnih dana, nerezidenti su u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da bi ih investirali u državne hartije Srbije, koja je u potpunosti transformisala svoje ekonomske pokazatelje u pozitivnom smeru, navodi se u saopštenju NBS.

Na taj način, kako se dodaje, investitori su pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poverenje u perspektive daljeg razvoja naše zemlje na održivim ekonomskim osnovama.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru na iznosi 117,9097, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u poslednje četiri i po godine, tačnije od 1. septembra 2014.

Dinar je od početka godine ojačao prema evru za 0,2 procenta.

U cilju održanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, koja je veoma važna za domaću ekonomiju, odnosno radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, NBS poslednjih dana pojačano interveniše kupovinom deviza.

Od početka godine, zaključno sa 3. junom, NBS je u neto iznosu kupila 250 miliona evra - kupila je 380 miliona evra i prodala 130 miliona - a intervencije kupovinom deviza su nastavljene i tokom današnjeg dana.

Nakon uobičajenih sezonskih deprecijacijskih pritisaka u januaru, kada je NBS intervenisala na strani prodaje, tokom ostalih meseci 2019. nastavljaju se intervencije na strani kupovine deviza i ublažavanja prekomernog jačanja dinara, usled konstantnih aprecijacijskih pritisaka prisutnih tokom poslednje dve godine, ističu iz NBS.

Dodaju da pritisci na jačanje dinara u ovom periodu imaju strukturni karakter - rezultat su boljih pokazatelja domaće ekonomije, pre svega povećanih dugoročnih, stranih direktnih i portfolio investicija, kao i rasta izvoza i pojačanog deviznog priliva po osnovu turizma.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinar jača, zahvaljujući stranim investicijama

Izvor: Capital.ba, 05.Jun.2019, 08:16

BEOGRAD, Jačanje dinara je gotovo u cijelosti rezultat povećanog povjerenja stranih investitora koji sredstva u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Srbije, saopšteno je iz Narodne banke. “Prethodnih dana, nerezidenti su u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.