Izvor: B92, 05.Jul.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate neredovne, često minimalne

Beograd -- Prema nekim istraživanjima, redovne zarade isplaćuje samo nešto manje od 18 odsto poslodavaca, a oko 150 hiljada radnika dobija minimalnu zaradu.

Prosečna zarada u maju iznosila je 33.463 dinara, danas je objavio Republički zavod za statistiku.

Međutim, prema istraživanjima Unije poslodavaca i sindikata, redovne zarade isplaćuje samo nešto manje od 18 odsto poslodavaca, dok oko 150 hiljada radnika dobija minimalnu zaradu, ili čak i manju od toga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Srbiji nije neobično mesecima raditi, a ne primiti ni dinar zarade.

Zaposleni u niškoj fabrici "Jastrebac” nisu primili ukupno 51 zaradu. Poslednju platu dobili su pre mesec i po dana, i to za decembar prošle godine.

Ni nju nisu zaradili, uplaćena im je kao avans za ugovorene poslove sa javnim preduzećima.

"Kad sam primio zadnji put, ne znam, ni za koji mesec ni ništa, niti daju obračune”, "Imamo izvršna rešenja već godinama, ja sam među prvima tužio, ali ni dinar jedan nisam uzeo”, kažu pojedini radnici.

Poslodavci se pravdaju manjim prometom nego prethodnih godina, nelojalnom konkurencijom iz sive zone, ali i visokim nametima države.

To su objašnjenja, ali ne i pravi odgovor zašto onima koji rade ne isplaćuju zarade.

To je i stav sindikata - za rad sleduje novac. Ukoliko se, kažu u sindikatu, nešto ne promeni, od sredine septembra slede štrajkovi.

"Mi smo očekivali da će početi da se dešava nešto, i da će u Srbiji kriza koja je nastala, a i vrlo loše i neodgovorno ponašanje poslodavaca početi da posustaje, i da će se stanje normalizovati. Nažalost, svakog dana postaje sve gore i Savez samostalnih sindikata se sprema da mora da odgovori i nekim drugim načinom, a ne samo dijalogom”, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

"Govorimo o protestima, o iskazivanju nezadovoljstva na ulicama”, rekao je on.

Inspektorat za rad je od početka godine podneo 827 prekršajnih prijava protiv vlasnika firmi koji zarade ne isplaćuju na vreme. Kažu da je to trenutno sve što je u njihovoj moći.

"Mi kad podnesemo prekršajnu prijavu, onda stvar ide 'na dušu’ prekršajnim sudovima. Mi imamo uvid šta se tamo dešava. Često se dešava da se propisuju kazne ispod minimuma i mi podnosimo žalbe”, rekao je Saša Perišić iz inspektorata za rad Ministarstva rada i socijalne politike,

Skoro petina zaposlenih u Srbiji mesecima ne prima zarade.

Dosadašnje - mlako reagovanje države ima šanse da se promeni, jer kako su za B92 rekli, sprema se oštrija kaznena politika prema poslodavcima koji ne poštuju elementrano pravilo, da rad mora da se plati.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pomoć penzionerima po četiri hiljade dinara

Izvor: Politika, 06.Jul.2010, 11:07

Još se ne zna po kom kriterijumu će biti isplaćene posebne naknade penzionerima koji primaju od 11.000 do 15.000 dinara..Prosečna penzija od oko 21.750 dinara u čini 65 odsto od prosečne majske zarade, koja bez poreza i doprinosa iznosi 33.463 dinara. To je nešto više nego u aprilu i to samo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.