Plan za odbranu dinara

Izvor: RTS, 01.Jun.2012, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plan za odbranu dinara

Ako pritisak na dinar potraje, NBS će podići kamatnu stopu i stope obaveznih rezervi, što će pogoditi srpsku privredu, kaže viceguverner Bojan Marković. Nova vlada treba da sprovede mere fiskalne konsolidacije, poručuju iz centralne banke.

Trenutni pritisci na slabljenje dinara prema evru pokazaće se privremenim ukoliko nova vlada brzo bude primenila valjane mere fiskalne konsolidacije, izjavio je viceguverner Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << banke Srbije Bojan Marković.

Ako mere fiskalne konsolidacije ne budu brzo sprovedene, NBS će, zbog očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti, biti prinuđena da reaguje znatnim povećanjem referentne kamatne stope i stope obaveznih rezervi, što će pogoditi srpsku privredu, istakao je Marković drugog dana Prvog samita finansijskih direktora u Aranđelovcu.

Takav način očuvanja stabilnosti ima svoj trošak i biće problem za privredu, precizirao je viceguverner.

Marković je napomenuo da je centralni scenario NBS da je realno brzo očekivati donošenje validnog programa fiskalne konsolidacije i da u suprotnom centralna banka ne bi tako intenzivno intervenisala na deviznom tržištu.

Podsetivši da su intervencije od početka godine dostigle oko 1,2 milijarde evra, Marković je istakao da tako intenzivne intervencije imaju smisla samo ako se očekuje da su šokovi na kurs dinara privremenog karaktera.

Da ne očekujemo da su šokovi privremeni, ne bismo ovako intenzivno intervenisali već bismo odmah podigli referentnu kamatnu stopu, rekao je viceguverner napominjući da se njeno podizanje ni sada ne može isključiti zbog veličine šoka, ali da će ono biti mnogo manje zbog očekivanja da je šok privremen.

Marković je podsetio da je pre nekoliko dana Fiskalni savet izašao sa programom fiskalne konsolidacije, koji se, prema njegovom mišljenju, čini vrlo validnim.

Kako je objasnio viceguverner, devizno tržište reaguje, ne samo u trenutku donošenja mera, već i onda kada njihovo donošenje postaje izvesno, tako da je imajući u vidu da je veliki deo kretanja na deviznom tržištu vođen i psihološkim razlozima, dovoljno videti jasnu nameru buduće vlade da će mere biti sprovedene, pa da to utiče na stabilizaciju na deviznom tržištu. Bojan Marković je napomenuo da bi to moglo da se desi već u junu ili julu.

Prema njegovim rečima, cenovna i finansijska stabilnost mogu se postići manjom restriktivnošću monetarne politike, što su fiskalna konsolidacija i strukturne reforme intenzivniji i efektivniji.

Marković je naveo da je sveobuhvatna fiskalna konsolidacija preduslov za uspešnu dinarizaciju finansijskog sistema Srbije, i trajno nižih kamatnih stopa za privredu.

Ako bismo imali valjanu fiskalnu konsolidaciju, to bi otvorilo prostor trajno nižim kamatnim stopama i trajnom smanjenju neželjenih pojava i vodilo bi uspešnoj dinarizaciji, rekao je viceguverner.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.