Paprene pozorišne daske

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paprene pozorišne daske

Za balet Mi„leva Ajnštajn”, kompozitor Marjan Nećak, pored honorara od 12.700 evra koštao je SNP još 38.308 dinara za putovanje i 61.000 dinara za hotel. – Aleksandar Milosavljević: Ukupni troškovi jesu veliki, ali ja nisam kriv što je neko pravio zgradu od nekoliko desetina hiljada kvadrata

Novi Sad – Dete glumac u premijeri SNP-a „Rodoljupci”, koja je na sceni „Pera Dobrinović” izvedena 15. juna prošle godine, dobilo je bruto honorar od 100.451 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dinar (oko 1.000 evra). Istovremeno dvoje gostujućih, odraslih, glumaca plaćeno je po 65.738 dinara, što je, opet, za 10.000 više nego prosečna zarada u najstarijem srpskom teatru za celokupni jednomesečni rad.

Naš list je juče pisao da je samo za angažman u ovom, po troškovniku skromnijem komadu od „svega” pet miliona dinara (oko 50.000 evra), rediteljka Sonja Vukićević plaćena 1.327.900 dinara (oko 13.000 evra). Većina ostalih premijere u Drami, Baletu ili Operi SNP-a koštala je dvostruko, a u nekim slučajevima i trostruko više, a takođe su rasli i honorari saradnika angažovanih van novosadske teatarske kuće.

Za koreografiju i režiju u baletu „Krcko Oraščić”, koji je premijerno izveden 23. decembra prošle godine, Eldaru Alijevu tako je pripalo je 2.441.314 dinara, a sam komad koštao je oko 13 miliona dinara. Samo milion i po dinara manje stajala je premijera „Seoba” za koju je rediteljka i dramaturg Vida Ognjenović nagrađena sa 1.529.611 dinara.

Prema zvaničnim podacima, SNP je tokom prošle godine potrošio više od 718 miliona dinara, ili oko sedam miliona evra. Sredstva su u najvećoj meri došla iz kase osnivača AP Vojvodine, a da li se sa njima moglo racionalnije gazdovati pitanje je koje postavljaju sindikati ove kuće „Nezavisnost” i ASNS. Oni traže sveobuhvatnu kontrolu poslovanja, ali i smenu upravnika Aleksandra Milosavljevića.

– Još 15. avgusta uputili smo takav zahtev novom potpredsedniku Vlade AP Vojvodine i pokrajinskom sekretaru za kulturu i javno informisanje Slaviši Grujiću. Podsetili smo ga na obaveze koje je upravnik preuzeo pred prethodnim sekretarom Miloradom Đurićem i pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem prilikom stupanja na dužnost i tražili sastanak na kojem bi mu detaljno predočili naše stavove. Odgovor još nismo dobili – kaže predsednik „Nezavisnosti” Momčilo Nenadović.

Pored autorskih honorara, putnih troškova i smeštaja – u baletu „Mileva Ajnštajn”, kompozitor Marjan Nećak, pored honorara od 12.700 evra koštao je SNP još 38.308 dinara za putovanje i 61.000 dinara za hotel. Koreograf Staša Zurovac dobio je 9.100 evra za honorar, 23.200 dinara za putne troškove i 875 evra za smaštaj, majstor svetla Deni Šesnić 2.720 evra za honorar, 25.000 dinara za putne troškove i 50.000 dinara za smeštaj u hotelu.

Sindikati u SNP-u traže da se provere i ugovori o izdavanju prostora u zakup. Tvrde da je ekskluzivni prostor na prvom spratu od 500 kvadrata, koji se renovira o trošku SNP-a, izdat za svega 500 evra mesečno. Nesavesno poslovanje vide i u izdavanju na pet godine bez klasične nadoknade 205 kvadrata kafe-kluba u prizemlju, gde se zakupac obavezao da će za uzvrat plaćati dva odsto od ukupnih troškova SNP-a, za potrošenu struju i komunalije, a zaposlenima davati svoje proizvode i usluge po 30 odsto nižim cenama od tržišnih.

Upravnik Milosavljević je u izjavi za naš list odbacio optužbe sindikalaca za nesavesno poslovanje i „astronomske honorare”, koji su prema njegovim rečima na donjoj granici cenovnika koji važi na našim prostorima.

– Ukupni troškovi SNP-a jesu veliki, ali ja nisam kriv što je neko pravio zgradu od nekoliko desetina hiljada kvadrata, u kojoj je zaposleno više ljudi nego što treba. Sve se to mora održavati – ističe Aleksandar Milosavljević.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić nije se oglašavao povodom zahteva sindikata, ali je u međuvremenu razgovarao sa upravnikom SNP-a Aleksandrom Milosavljevićem. U saopštenju sa tog sastanka se navodi da Vlada Vojvodine, kao osnivač pozorišta, „pruža podršku planu i programu naše najstarije pozorišne institucije, koja je prošle godine obeležila 150 godina od osnivanja”.

– Naša briga neće biti protokolarna već suštinska. Zato ćemo tokom narednih nekoliko nedelja posetiti ovu instituciju, kada ćemo razgovarati i o predstojećem repertoaru, a samim tim i o mogućnostima za gostovanja naših predstava kako kod nas, tako i izvan naših granica – istakao je Grujić, koji je najavio i da će narednih dana biti obavljen redovan upravni nadzor i da će nakon izveštaja biti dogovorene dalje mere.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 25.08.2012.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.