Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazi u duvanskoj industriji sve izvesniji

Ukoliko Vlada Srbije ne ispoštuje dogovor koji je decembra prošle godine postigla sa tri najveće duvanske kompanije i usvoji novi predlog izmena Zakona o akcizama po kojima bi akcize po paklici bile uvećane za dodatni jedan dinar, duvanske kompanije biće prinuđene da revidiraju svoje poslovanje u Srbiji. To će se, pre svega, ogledati u obustavljanju predviđenih investicija i u otpuštanju zaposlenih, kojih trenutno ima 2.257 u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve tri kompanije.

U dogovoru sa „Britiš-ameriken tobakom”, „Filipom Morisom” i „Japan tobako internešenelom” Vlada je u decembru prošle godine predložila izmene Zakona o akcizama po kojima bi fiksni deo akcize iznosio 11 dinara, a ad valorem komponenta 35 odsto. Umesto toga, Skupština je u januaru usvojila akcizne stope koje se drastično razlikuju od dogovorenih, nakon čega je u februaru Vlada usvojila i poslala Skupštini na hitnu raspravu nove izmene, kojima bi se stope uskladile sa onima iz prethodnog predloga Vlade. Iako ove izmene još nisu stavljene na dnevni red Skupštine, Vlada je izgleda odlučila da ponovo revidira akcizne stope na cigarete po kojima će se specifična akciza dodatno povećati za jedan dinar po paklici, odnosno po proceni 1,2 milijarde dinara dodatnog troška za industriju.

Luiz Heren, generalni direktor BAT-a za istočni Balkan, kaže da nove predložene izmene, kao i nepredvidivost ne stimulišu dalje investicije u Srbiji, već stvaraju dodatnu nesigurnost u već teškom okruženju. Inače, BAT u Srbiji trenutno zapošljava 550 ljudi.

- Sve tri kompanije su do sada uložile više od milijardu evra, a potezi poput ovog su više nego razočaravajući i navode nas da još jednom razmotrimo naše buduće poteze i investicije koje će biti zamrznute. Neće biti novih radnih mesta. Naprotiv - kaže Heren.

Sličnog stava je i Skip Bornhiter, regionalni direktor „Filip Moris internešenela” za Jugoistočnu Evropu i generalni direktor Fabrike duvana u Nišu, koja zapošljava 1.400 ljudi.

- Poslednji razvoj događaja ukazuje na to da pri donošenju ove važne odluke država nije uzela u obzir naše argumente niti moguće posledice ovih mera na tržište, naše investicije zaposlene i dugoročnu održivost industrije. Odsustvo napretka i transparentnosti u vezi sa ovim pitanjima ukazuje na nedoslednost Vlade, kao i na nedostatak volje da ispuni dogovor postignut sa investitorima - kaže Bornhiter.

Da su predvidivost i stabilnost zakonskog okruženja najvažniji za strane investitore, ističe i Branislav Vukosavljević, finansijski direktor kompanije „Japan tobako internešenel” koja u Srbiji zapošljava 307 ljudi.

- Naša kompanija se suočava sa velikim izazovom koji sa sobom nosi ekonomska kriza koju možemo da prevaziđemo jedino partnerskim odnosom sa Vladom i državnim strukturama - kaže Vukosavljević.

Iako smo od naših sagovornika insistirali da budu mnogo konkretniji kada su u pitanju najdirektnije posledice po njihovo poslovanje, shvatili smo da je to nemoguće. Računicu nisu u stanju da naprave jer, kako reče, Luis Heren:

- Zakoni u Srbiji menjaju se preko noći.

Izmena zakona opasna po budžet

-sa 10,8 milijardi dinara na 39,4 milijardi dinara

porasli su prihodi države od akcize na cigarete

(od 2003. do 2008)

-više od 30 odsto iznosi prosečni godišnji rast u budžetu od akcize

-šest odsto ukupnih poreskih prihoda u 2008. otpadao je na akcizu na cigarete

-pad prodaje cigareta zbog uvećanja akcize može da se odrazi na budžetski prihod, upozoravaju sve tri kompanije

Zaposleni u tri kompanije

-Filip Moris - 1.400

-Britiš-ameriken tobako - 550

-Japan tobako internešenel - 307

-Ukupno 2.257

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.