Oni zarađuju najkrvaviji dinar: Život ti uvek visi o koncu. Ne može svako ovim da se bavi

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 18:59

Oni zarađuju "najkrvaviji" dinar: "Život ti uvek visi o koncu. Ne može svako ovim da se bavi"

Svedoci smo tragedija koje pogode one koji nastradaju radeći jedan od najtežih poslova, sečom drveća u šumama širom Srbije, kako bi spremili drva za ogrev.

Drvoseča Dragoljub N. ovim zanatom se u gornjomilanovačkom kraju bavi decenijama i kaže da je najbitnije u šumu otići odmoran i fokusiran isključivo na posao, jer mnoge stvari nažalost mogu poći naopako.

"Kad krene u seču drva, čovek treba prvo da se preksrti pet puta i pomoli Bogu pa tek onda da krene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obori bukvu", rekao je on za RINU i otkriva koliko je zapravo teško biti drvoseča.

"Rad u šumi teži je od rada u rudniku. Život ti uvek visi o koncu. Mnogo ljudi izgubi život jer misli to je lako, ali ne može svako ovim da se bavi", naglašava Dragoljub.

Ovaj drvoseča kaže da to na koju će stranu drvo pasti zavisi od mnogo faktora.

"Prvo se mora pogledati krošnja drveta, na koju stranu ide, zatim da li ima suvih i odlomljenih grana, a onda krenuti u posek stabla. Nikako ne sme da se poseče skroz jer na panju može da se okrene i padne u neželjenom pravcu, već je neophodno ostaviti prostora po nekoliko centimetara sa obe strane. A ako krene nešto po zlu, samo streba brzo reagovati i baciti se u stranu ako za to uopšte ima vremena", objašnjava ovaj drvoseča.

Međutim, kad se završi seča drva za ove vredne radnike potencijalni problemi i dalje ne prestaju, jer je svu tu posečenu građu potrebno natovariti na traktor i izvući, tako da je dinar zarađen u šumi očigledno jedan od najtežih, najopasnijih i najkrvavijih, piše RINA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.