Od danas skuplji struja i gas

Izvor: JužneVesti.com, 01.Maj.2023, 16:37

Od danas skuplji struja i gas

Struja u Srbiji od danas je skuplja za 8%, a gas za 10%, pa će tako struja po kilovat satu sada koštati 13,31 dinar, a gas 4,55 dinara sa PDV-om. Prema ranijim najavama, prosečan račun za struju biće uvećan za oko 250 dinara.

Cena struje bez poreza i taksi iznosi 9,50 dinara po kilovat satu, a sa PDV-om košta 13,31 dinara po kilovat satu i veća je u odnosu na prethodnu cenu za 8%. Istovremeno i cena gasa viša je za 10% i iznosi 4,13 dinara po kilovat satu bez poreza >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i taksi, odnosno 4,55 dinara po kilovat satu sa njima.

Ranije je Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo rast cena od 1. maja zbog situacije sa energentima u Evropi izazvane geopolitičkim dešavanjima.

Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8 odsto) i gasa (9 odsto), koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara - saopštili su iz Ministarstva.

Agencija za energetiku Republike Srbije krajem marta dala je saglasnost na odluku o povećanju cene energenata, a novu prosečnu cenu utvrdila je na osnovu na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije i prirodnog gasa za prodaju kupcima.

Podsetimo, ovo je drugo poskupljenje struje i gasa ove godine, a oba puta su iz Ministarstva naglasili da su cene struje i gasa u Srbiji među najnižima u Evropi.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.