Izvor: B92, 17.Okt.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Lideri radili za medalju

Beograd -- Uprkos krizi i trenutnom stanju u zemlji, srpski političari obasuti su stranim i domaćim priznanjima, pišu Novosti.

Srbija je odavno u Evropi, dinar je među najčvršćim valutama, a predvode nas najhrabriji, najpouzdaniji i najodgovorniji. I u vlasti i u opoziciji.

Takav zaključak sledi posle pogleda na vitrine bivših i sadašnjih državnika, ministara i stranačkih prvaka, u kojima šljašte raznovrsna priznanja za evropske i lokalne domete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Jedini od svih aktuelnih političara koji je nagrađivan u svim sistemima je Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu.

Njegov kabinet krase ordeni, medalje, plakete iz Titove, Miloševićeve i postpetooktobarske ere.

„Najdraži mi je orden za obnovu SRJ iz 2000, a važnu ulogu u mojoj karijeri imala je Nagrada Avnoja iz 1984. Čekam još samo da mi Tadić da orden", kaže Mrkonjić.

Šarolikost tih odličja je fascinantna: od plakete namenjene najboljem svetskom državniku do počasnog građanina Svilajnca. Ali, svim nosiocima je zajedničko da su žiriji mahom vođeni ideološkim razlozima, trenutnim pozicijama odlikovanih ili golim interesom uručioca.

Samo nagradu „Najevropljanin" dobili su: Miroljub Labus, Nebojša Čović, Dragoljub Mićunović, Zoran Đinđić, Boris Tadić, Božidar Đelić, Rasim Ljajić i Ivica Dačić.

Među raznim plaketama i zahvalnicama u fiokama predsednika Srbije Tadića izdvaja se Evropska nagrada za političku kulturu, koja mu je uručena 2007. u Švajcarskoj.

„Svaka mala pobeda veoma je važna, bilo da su je osvojili naši matematičari, košarkaši bilo političari", poručio je Tadić na uručenju nagrade od 50.000 evra, koju je poklonio porodilištu u Gračanici.

Tadiću je ove godine uručeno i odličje „Štajger", koje simbolizuje pouzdanost, doslednost, toleranciju, ljudskost i zajedništvo.

Veliki protivnik vlasti i najtvrđi protivnik članstva u NATO, Vojislav Koštunica, laureat je bio baš na zapadnoj strani Atlantika. Američka nevladina organizacija Institut Istok-Zapad dodelila mu je pre devet godina zvanje „Državnik godine" za smenu „jednog od poslednjih evropskih diktatora".

Nekadašnji Miloševićev portparol, sadašnji zamenik premijera Ivica Dačić, osim titule „Najevropljanina" u Rači je pre deset dana dobio zlatnik Karađorđa za doprinos razvoju opštine:

„Ne pravim razliku među priznanjima, jer su mi sva podjednako draga. A što se tiče „Najevropljanina", priznajem da mi je bilo mnogo lakše da primim tu nagradu nego drugim političarima, jer se od mene nešto tako nije očekivalo", kaže Dačić za Novosti.

U jeku ekonomske krize, dok su mnogi tvrdili da su reforme mrtvo slovo na papiru, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić dobio je 2009. priznanje za reformatora godine. Nagradila ga je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, za „doprinos stvaranju povoljnog okvira za poslovanje u Srbiji".

Stranci su još ranije prepoznali kod lidera G 17 plus ekonomske sposobnosti kojima treba odati priznanje, pa je 2006. promovisan u najboljeg ministra finansija u svetu. Tu titulu mu je dodelio prestižni časopis „Juromani".

Svesrdno zalaganje Čedomira Jovanovića za ulazak Srbije u NATO prepoznali su u sedištu alijanse. Zato su mu u aprilu dodelili nagradu za Evroatlantsku ličnost godine. Priznanje su dodelili Međunarodni institut za bezbednost i Odeljenje za javnu diplomatiju NATO.

Nisu se samo strane metropole pretrgle da nagrade ovdašnje lidere. Plakete, medalje i ordenje poklanjale su im i srpske varošice.

Svilajnac, primera radi, kao da je hteo da sve stranačke prvake uvije u svilu i kadifu. Počasni građani ovog gradića postali su Slobodan Milošević, Zoran Lilić, Bojan Dimitrijević i Velimir Ilić. A nedavno i Dinkić, koji je odbio priznanje.

„Ministar nije bio na zvaničnom uručenju, jer je smatrao da nije vreme za plakete i medalje", rekli su u Dinkićevom kabinetu, čiji se šef pre četiri godine podičio i Svetosavskom nagradom.

Nagradama su se dičili i ostali partijski lideri. Tako je potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću uručeno priznanje za doprinos unapređenju položaja Roma u Srbiji.

Epitet koji su joj već dodelile partijske kolege, Slavica Đukić-Dejanović potvrdila je i - plaketom za najženu 2009, koju joj je uručila Privredna komora Srbije.

Leskovački žiri isplanirao je da najveće priznanje ovog grada - Oktobarsku nagradu - ponese Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.